Január végéig kérhető a munkáltatói elszámolás

Január 31-ig van lehetőség arra, hogy a munkavállalók kérjék munkahelyüket, készítsék el a személyi jövedelemadó bevallásukat. Munkáltatói adómegállapítást kérhet az, aki vagy kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett bevételt, vagy 2016-ban egymást követően több munkaviszonya volt és a korábbi munkáltatói átadták a jövedelemről, az adóelőlegről és járulékokról szóló igazolást az új munkáltatónak. Az adókedvezmények, az önkéntes kölcsönös pénztári és nyugdíj biztosítási nyilatkozatok nem akadályozzák a munkáltatói adómegállapítást.

 

Ha a munkáltató nem, segít a NAV

 

Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense elmondta, aki nem él a munkáltatói adómegállapítás lehetőségével, vagy nem vállalja a munkáltatója a bevallása elkészítését, annak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy bevallási tervezetet küld március 15-ét követően. Hozzátette, ha az adózó megfelelőnek találja ezt a bevallási tervezetet, akkor elkészültnek tekintheti a bevallását.

A korábbi évekhez hasonlóan rendelkezhet adójának 1+1 százalékáról az, akinek a munkáltatója készíti el az adómegállapítást. Az elmúlt évben 230 ezer bevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságához, ebből 11 ezer adózó kérte a munkáltatói elszámolást.

ME.