Iskolabarát lett a levéltár
A közel 50 millió forintos európai uniós pályázat segítségével iskolabarát fejlesztést hajtott végre a levéltár. A projekt révén három új oktatóteret és három virtuális pontot alakítottak ki, ezzel megkönnyítik a fogyatékkal élők levéltárhasználatát is. A beruházáshoz kapcsolódva a Magyar Nemzeti Levéltár mintegy 11 millió forinttal finanszírozta meg a tetőtér teljes azbesztmentesítését és a negyedik emeleti ablakok cseréjét.

A Múltban kutatva, jelenben mutatva – ezzel a címmel valósítottak meg egy közel 50 millió forintos pályázatot a megyei levéltárban. A beruházásban új oktatótereket és úgynevezett virtuális pontokat alakítottak ki. A cél, hogy a levéltár iskolabarát legyen, és így a fiatalok is részt vehessenek az ott zajló kutatásokban.

[video]

– Eddig csak a kutatótermünkben tudtuk fogadni a csoportokat hétfőnként, amikor nincs kutatószolgálat. Most viszont egy TIOP-pályázat keretében olyan oktatóteret sikerült létrehozni, ahová bármikor jöhetnek az iskoláscsoportok és már a XXI. századi körülmények között nézhetnek vissza a történelembe – mondta el Kujbusné dr. Mecsei Éva, a megyei levéltár igazgatója.

RÉG VÁRT SEGÍTSÉG

A fejlesztés terve 2011-ben fogalmazódott meg a levéltárban. Akkor döntötték el, hogy részt vesznek egy európai uniós pályázaton, amivel az intézmény iskolabarát fejlesztése volt a cél. A projekt részeként új, könnyen szállítható eszközöket kaptak, de jelentős informatikai fejlesztés is megvalósult.
– Új számítógépeket kaptunk, és van egy új infópultunk is, amivel a levéltárba belépve tudnak tájékozódni az ügyfelek a szolgáltatásokról és lehetőségekről. Egy úgynevezett információs asztal segítségével pedig játékos elemeket tudunk beépíteni az iskolai órákba – sorolta az új eszközök egy részét dr. Galambos Sándor főlevéltáros.

ZAJLIK A DIGITALIZÁLÁS

A digitalizáció is fontos a levéltár számára. Összesen körülbelül 8 kilométernyi iratanyag található a levéltárban, ebből most nagyjából 300 méternyi érhető már el digitálisan.
A közel 50 millió forintos pályázat mellett egy másik fejlesztés is megvalósult. A Magyar Nemzeti Levéltár 11 millió forinttal finanszírozta a tetőtér teljes azbesztmentesítését és a negyedik emeleti ablakok cseréjét.