Intenzíven terjed az influenza térségünkben is, egyre többen fordulnak orvoshoz!

Dr. Balogh Irén hozzátette:

Ez a járvány hamarabb kezdődött, mint az elmúlt évben. Két-három héttel korábban lépte át a járványküszöböt, ennek megfelelően várható, hogy hosszabb lesz a járványos időszak, mint az előző években. A betegszám hatványozottan emelkedik, az iskolákban egyre többen hiányoznak influenza miatt.

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskolába közel 700 diák jár, 110-en hiányoznak, a pedagógusok közül is többen megbetegedtek.

Az egyik hetedikes osztály történelem órájáról is többen hiányoztak betegség miatt, volt olyan iskolapad, amely teljesen üres volt. Az iskolában fertőtlenítéssel és folyamatos takarítással is próbálják útját állni az influenzának.

Van olyan eset, hogy az iskolában derül ki, a gyermek beteg, influenzás. Ilyenkor gyorsan cselekednek az intézményben – mondta Dr. Baloghné Mester Éva intézményvezető.

Ilyen esetben rögtön szólunk a szülőnek, hogy amennyiben megteheti, jöjjön a gyermekért, addig pedig elkülönítjük a diákot: általában az iskolai védőnőnél, esetleg az iskola titkárságán, ahol meg tudja várni a szülőt, közben pedig nem fertőzi a többi gyermeket.

Az influenza hirtelen kezdődő vírusos megbetegedés, melyet láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, általános levertség és fáradékonyság jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét, de ronthatja a vese- máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

Továbbra is kérhetnek és kaphatnak ingyenes védőoltást a rizikócsoportokba tartozók. Térítésmentesen kaphatják meg az oltást többek között a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, valamint a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők.

 

Dér Vivien