Intenzív lesz az influenzaszezon – Most érdemes kérni az oltást, hogy kialakuljon a védettség

Intenzívebb influenzajárványra készülnek idén a szakemberek. Az elmúlt években a higiénés szabályok betartásával és a maszkviseléssel mesterségesen elnyomtuk a vírust, ennek eredménye, hogy most újult erővel fog kirobbanni – nyilatkozta dr. Szabó Tünde megyei tiszti főorvos. Jelenleg még kevés a beteg, ezért érdemes most felvenni az influenza elleni védőoltást, mivel a védettség kialakulásához 2-3 hét is szükséges.

A koronavírus-járvány visszaszorult az elmúlt hetekben a tavalyi év hasonló időszakának adataihoz képest, de így is az oltások beadására szólítják fel a szakemberek a lakosságot, ezúttal viszont az influenza elleni vakcina beadását próbálják népszerűsíteni. A 2020-as évben, amikor berobbant a koronavírus Magyarországon is, az alapos kézmosás fontosságára és a maszkviselésre szólítottak fel mindenkit az orvosok.

Ismét terjednek a vírusok

Az elmúlt két évben, az influenzaszezon teljes idején maszkviseléssel vigyáztunk magunkra, illetve egymásra, ennek eredménye, hogy a légúti fertőzések, így az influenza terjedése is csökkent. Már nincs kötelező maszkviselés, a közösségi élet újraindult, ez pedig nagyban segíti a vírusok terjedését, így az influenza megjelenését is.

Minden szeptemberben, a közösségek beindulásával a betegségek megerősödnek, hiszen a levegő hőmérséklete csökken, a nedvesebb, hidegebb levegő kedvez a kórokozók terjedésének. Ez természetesen az alsó és felső légúti fertőzésekre egyaránt jellemző, ezek főleg az októberi és novemberi hónapban mutatnak emelkedő tendenciát. Az esetek körülbelül 10 százaléka az, ami influenzaszerű tüneteket produkál. Ez még nem jelenti azt, hogy ez influenza, de várjuk az influenza jelentkezését, hiszen már maga a kórokozó is megjelent. Az úgynevezett szentinel orvosok, azok a háziorvosok, akik minden megyében ki lettek jelölve az influenzaszerű tünetek figyelésére. Ők küldenek be mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába, ahol tipizálják ezeket a kórokozókat” – nyilatkozta dr. Szabó Tünde megyei tiszti főorvos.

A kórokozók között vannak adenovírusok, Covid vírus is előfordul és találtak már influenza vírust is, de még nem lényeges mennyiségben. 1-1 esetet regisztráltak, de ez várhatóan emelkedő tendenciát mutat majd – tette hozzá a megyei tiszti főorvos.

Influenza és koronavírus

Az influenza kezdeti tünete általában a hőemelkedés, láz, torokfájás, orrfolyás és izomfájdalom. Sok hasonlóságot mutatnak a koronavírus és az influenza tünetei, már olyan gyorstesztet is lehet vásárolni, amely egyszerre mindkét fertőzést ki tudja mutatni. Az influenza ellen is védőoltással lehet védekezni, a háziorvosok pedig már megkapták ezeket a vakcinákat. Akár a koronavírus elleni oltással egy időben is lehet kérni.

Oltást akkor adunk, amikor nem vagyunk betegek, tehát ha érezzük, hogy fáj a torkunk, köhögünk, netán hőemelkedésünk vagy lázunk van, akkor nem szabad beadatni, hiszen már egy legyengült szervezetbe akár egy legyengített vírust beadni, az nagyon megviseli a szervezetet, de ha megelőzésként adjuk, akkor nyugodtan beadathatjuk, hiszen már a koronavírus elleni újabb vakcinánk is megérkezett, így az is rendelkezésre áll, akik 3. vagy 4. oltásként szeretnék a koronavírus elleni oltást beadatni” – tette hozzá dr. Szabó Tünde.

Kockázati csoportok

Többen ingyen is kérhetik az oltást, a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegséggel élők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak. Akik nem tartoznak egyik csoportba sem, orvosi vény ellenében megvásárolhatják a patikákban.

Időben kérjék a védőoltást

A megyei tiszti főorvos azt javasolja, már most vegyék fel az influenza elleni oltást, hiszen 2-3 hétre is szükség lehet, hogy kialakuljon a megfelelő védelem. Az előzetes számítások szerint december-január körül fog majd tetőzni az idei influenzaszezon. A koronavírus-járvány alatt kialakult egy tudatosság az emberekben, hogy ha rosszul érezték magukat, tüneteket produkáltak, akkor maszkban vagy egyáltalán nem mentek közösségbe. Ezeket a jól bevált gyakorlatokat érdemes lenne az influenzaszezon idején is alkalmazni – hívta fel a figyelmet dr. Szabó Tünde megyei tiszti főorvos, akivel egy hosszabb interjút is láthatnak a Nyíregyháza Most kedd esti adásában.