Innovatív képzőközpont – Fogyatékkal élő fiatalok fejlesztésére indul szeptemberben program

Innovatív képzőközpont nyílik fogyatékkal élő fiatalok számára Nyíregyházán, mely a nyílt munkaerőpiacra segíti a mentoráltakat. A megyéből, illetve a régióból várják a jelentkezőket a szeptember 1-jén induló képzésre, mely spanyol módszertanra és dán támogatásra épül. Jövőre 20 fiatal felnőtt kaphat munkát, kiknek sorsát és fejlődését 10 évig követi a támogatást nyert B2O Nonprofit Kft., melyet a Szent István utcán, a Csodavár épületével szemközt találnak.

 

A napokban együttműködési megállapodást írt alá a fogyatékos fiatal felnőttek képzésével foglalkozó társaság. A Mentorállás programhoz egy toledói spanyol szervezet adja a módszertant és a szoftver anyagát. A finanszírozás Dániából való. Downos, autista, illetve enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő fiatal felnőttek fejlesztésére indul a képzés, akik eddig inaktív státuszban szerepeltek, nem jelentek meg a munkanélküli statisztikákban, tehát új munkaerőt kínálnak a piacon.

„A program előkészítése során több céggel felvettük a kapcsolatot itt, a régióban. Akivel konkrét megállapodásunk van, a Michelin Hungária, de tárgyaltunk a LEGO-val, Debrecenben a National Instruments-el, akik nyitottak arra, hogy ezt a fajta foglalkoztatási modellt náluk is megvalósítsuk. Ez már valahol a cégeknek a társadalmi felelősségvállalását erősíti, hiszen ez már több attól, mint egyszerű foglalkoztatás, hiszen részükről is többlet energiát követel meg, viszont lokálisan segíteni tudják egy hátrányos társadalmi csoportnak a fejlődését” – tájékoztatott Kisari Károly, a B2O Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A képzés során megtanítják a program résztvevőit az önálló életre, a munka hasznosságára, és jobb társadalmi helyzetbe juttatják őket a jövedelmük által. De kérdés, milyen munkára, milyen feladatra lesznek alkalmasak a képzés után.

„A CECAP Toledótól átvett program lényege az, hogy felmérjük a munkahelyeket és a munkavállalókat is, és olyan új munkaköröket is létre tudunk hozni, melyeket eddig egyetlen vállalat sem fogalmazott meg, viszont hasznot termel ennek a munkának az elvégzése. Megnézzük a srácokat is, hogy milyen készségeik vannak. Jelentkezniük kell majd az egyes állásokra. Sokszínű az, amit mi látunk Toledóban, Spanyolországban. Az iratdigitalizálástól kezdve a mosodai munkától a recepciós munkakör, és számtalan más munka is szóba jöhet. Olyan is, amit még a cégek sem gondolnak, de hiánypótló az ő működésükben.

Mi azt mondjuk, hogy statisztikailag a lakosság 5%-a valamilyen fogyatékossággal él. A megváltozott munkaképesség ettől még nagyobb, több ezres létszámról beszélünk, akik inaktívak ebben a régióban” – fogalmazott Kisari Károly.

Cégekkel és családokkal is keresi a kapcsolatot a B2O civil szervezete, a Mentorállás Alapítvány. A cél az, hogy ebből a körből jövőre legalább 20 fiatal kikerüljön a nyílt munkaerőpiacra. Sorsukat a következő 10 esztendőben figyelemmel kíséri a képző szervezet. Az is lehet, hogy időközben egyik-másik fiatal magasabb pozícióba kerül. A program elindításában a dán Velux céget működtető alapítvány közel 2 millió euró nagyságú dán koronával segít. Összetett és sokszereplős program ez, melyben a szakma, az anyagi forrás és a hazai kormányzat együttműködése szükséges.