Illegálisan szabadulnak meg a szeméttől - Bírság jár érte
Illegálisan szabadulnak meg a szeméttől - Bírság jár érte

Tavaly mintegy 384 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze a NYÍRVV Nonprofit Kft., melynek több mint 6,5 millió forintos elszállítási költsége volt. A felderített vagy a tetten ért illegális hulladéklerakó magánszemélyek 5-tõl 70 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak első körben, de ha építési törmeléket vagy veszélyes hulladékot rak le valaki, akkor akár komolyabb szankciókra is számíthat.

– Sajnos az illegális hulladéklerakás minden évben felmerülő probléma Nyíregyházán, és ezek felszámolása olyan plusz kiadást jelent folyamatosan társaságunknak, amelyet fordíthattunk volna növények, fák telepítésére, utcabútorok kihelyezésére és egyéb városüzemeltetési tevékenységekre is – emelte ki Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója, aki hozzátette, még mindig nem csökken az illegális hulladék mennyisége a városban, ugyanis amint megtisztítanak egy területet, jön egy következő.

A legfertőzöttebbek között a Pásztor utca és a Simai úti lőtér környéke

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legfertőzöttebb terület közé tartozik – illegálisan lerakott hulladékok tekintetében – a Pásztor utca, a Hóvirág utca, a Bottyán János utca, a Simai úti lőtér környéke, illetve a Hulladéklerakó melletti területek. Sokan ezek kapujában szembesülnek ugyanis azzal, hogy itt fizetni kell a hulladék elhelyezéséért – szemben az ingyenes hulladékudvarokkal –, és ezért már nem viszik haza, vagy más lerakóba a szemetet, hanem a környék egy-egy eldugottabb területén lerakják azt.

A városlakók is bejelenthetik

Ha valaki illegálisan lerakott hulladékkupaccal találkozik, bejelentheti a Közterület-felügyelethez.

Elérhetőség:

Telefon: +36-42/598-382

Ügyeleti központ: 00.00 órától 24.00 óráig +36-42/414-118, +36-42/524-524 485

E-mail: kozterulet.felugyelet@nyiregyhaza.hu

– Amennyiben önkormányzati területen van a hulladék, azt a társaságunk szedi össze és szállítja el, ami viszont magánterületen található, ott a Közterület-felügyelet szólítja fel az ingatlan tulajdonosát – tette hozzá Dicső Péter.

Bírság jár érte

– A felderített vagy a tetten ért esetek büntetési tétele attól függ, hogy milyen típusú hulladékot találunk. Vagy szabálysértési törvény alapján járunk el velük szemben, vagy pedig a hulladékról szóló törvény-, illetve a hulladéklerakás bírság kiszabásáról szóló kormányrendelet alapján. A helyszínen a közterület-felügyelő 5–70 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, illetve kötelezi arra a szabálysértőt, hogy a szemetet vigye el, és annak szabályos lerakását hulladékjeggyel igazolja. Ezen túl eljárást is kezdeményezhetünk vele szemben a szabálysértési hatóságnál, a rendőrségnél – magyarázta Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője, hozzátéve, abban az esetben, ha nem háztartási hulladékot, hanem például építési törmeléket vagy veszélyes hulladékot találunk a helyszínen, akkor a megyei kormányhivatal illetékes osztálya vagy a címzetes főjegyző kivizsgálása alapján szabják ki a további szankciókat.

 

(Szerző: Bruszel Dóra, Fehér Attila)