Időjárás: Hétfőn semmiképp nem maradhat otthon az esernyő
Fotó: Illusztráció

Északnyugat felől hidegfront vonul át az országon – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

Reggelig az eső, zápor mellett főként a Dunántúl északi és nyugati részén, illetve az északi határvidéken, északkeleten, Északi-középhegységben egy-egy zivatar is várható. A Kisalföldön, Alpokalján jelentős (20 millimétert meghaladó) csapadék is hullhat. A Dunántúlon és a középső országrészben a front mentén, illetve zivatar környezetében néhol 50-60 kilométer/óra fölé erősödhet a szél.

Délelőtt, kora délután az eső, zápor mellett egy-egy zivatarra kiemelten a Dél-Dunántúlon, Duna-Tisza közén van jobb esély. Délutántól általában az ország délkeleti felén, főként az Alföldön labilizálódik a légkör.

A Tisza vonalában és a Tiszántúlon késő délután, este intenzívebb zivatarokra is van esély viharos (60-70 kilométer/órát meghaladó) széllel és az egymást követő csapadékgócokból lokálisan jelentős (20 milliméter feletti) csapadékkal.

Délután, este az Alföld középső és déli részén kiéleződő front mentén az északnyugatira forduló szél zivatartól függetlenül is viharossá fokozódhat. A zivatartevékenység a keleti és déli, délkeleti tájakon hétfőn késő este, keddre virradó éjszaka is folytatódhat, majd a csapadékrendszer kedd hajnalban, reggel kelet felé távozik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul, de délkeleten, keleten 27, 34 fok is lehet. Késő estére 14 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: hirado.hu