Időjárás – A frontok és a tavaszi fáradtság is megviseli a szervezetünket
Fotó: WMN

Gyengeséget, vérnyomásproblémákat és fejfájást is okozhatnak a fronthatások, kortól és nemtől függetlenül bárkinek. A fronthatás egyénenként és évszakonként eltérő lehet, az év bizonyos szakaszaiban azonban jobban megviseli a szervezetet, különösen, ha fizikailag vagy szellemileg legyengült állapotban érnek minket a légköri változások. Érdemes ilyenkor többet pihenni, 2-3 liter folyadékot és könnyű ételeket fogyasztani, valamint megfelelő vitaminokkal erősíteni a szervezetünket.

A front nem más, mint olyan légköri képződmény, melynek mentén a légkör állapotát meghatározó, különböző meteorológiai paraméterek egyszerre, rövid idő alatt, nagymértékben változnak. A szervezetre ható időjárási tényezők a hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, valamint a szélerősség. Ezek együtt számos problémát okozhatnak az arra érzékenyeknél.

„Jellemzően a fejfájással, keringési problémákkal küzdőknél jelenthet ez gondot, ilyenkor kiújulhatnak a fejfájások, a keringési problémák, szívritmuszavar, gyengeség, émelygés, ilyen panaszok jelentkezhetnek, amelyek vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelhetőek, a fejfájás fájdalomcsillapítóval, keringési problémáknál pedig vitaminokkal, mozgással, adott esetben pihenéssel ezek a tünetek javíthatók” – mondta dr. Zajácz Tamás gyógyszerész.

A Kárpát-medence felett hetente akár több légköri front is áthalad, ami hideg és meleg, vagy kettős fronthatást is okozhat. Bár hazánkban a hidegfront légköri változásai érvénysülnek a leginkább, ennek fronthatásai alapból is megviselik a szervezetet, érzékenység esetén pedig kifejezetten kellemetlen tünetek is felléphetnek, amelyek széles skálán mozognak és egyénenként eltérhetnek. A frontérzékenység megjelenését a szervezet aktuális állapota is befolyásolja. Ha valaki tudja, hogy érzékeny az időjárás-változásra, javasolt csökkentenie mind fizikailag, mind pedig szellemileg a leterheltségét. Tavasszal egyébként is jellemzően fáradtabbak vagyunk, a változékony időjárás miatt pedig jobban ki vagyunk szolgáltatva a megbetegedéseknek is.

„Egy éve ebben élünk, C- és D-vitamint szedünk, hiszen a Covid itt van azóta is a nyakunkon, ha egyszerű megfázásról beszélünk, akkor is ezek a szerek javasoltak. Természetesen, ha jobb idő van, napsütéses időszakban a levegőn töltött minden egyes perc hasznos, érdemes kint töltenünk az időt, sétával, könnyű mozgással, emellett táplálkozásban, ha nincs lehetőségünk megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt ennünk, akkor a C- és D-vitamin mellett multivitaminokkal és egyéb nyomelemeket tartalmazó cseppekkel kiegészíthető az étrend. Ez mind segít abban, hogy az éppen aktuális fertőző betegségeket kevésbé kapják el.”

A gyógyszerész hozzátette, a tavaszi napsütéses, melegebb idő beköszöntével megkezdődnek a kerti munkálatok is. Ilyenkor jellemző a derékfájásos panaszok megnövekedése, ugyanis a mozgásszegény évszakot követően nő a fizikai megterhelés, valamint mozgás közben könnyebben megfázik a derék.