Koncert és a darazsak – Szombati ajánló
Jakab Tibor: Tükröződés

Az iparosodott mezőgazdaság, a nagyüzemi termelés, a globális felmelegedés, valamint a klímaváltozás vezetett odáig, hogy napjainkra a beporzók létszáma drámaian lecsökkent. Kiemelten fontosnak tartják a szakemberek a környezeti nevelés szerepét az óvodáskortól egészen a szenior korig. Egy felhívás nyomán csatlakozott két éve a programhoz – a természet és a méz védelmében – a Jósa András Múzeum is. A Cantemus Vegyeskar pedig este, YouTube-csatornáján kedveskedik az ún. Fresco koncerttel.

 

A beporzók ügyét támogató mozgalom egy „többszólamú” összefogás eredménye, mely 2018-ban kelt életre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint az ELTE Természettudományi Karának oktatója és hallgatója kezdeményezésére lett országos program. Még a télen hirdetett a témában fotópályázatot a múzeum, melyre három kategóriában több száz kép érkezett. Eredményhirdetés, játék, és egy online lapozgató füzet, majd kiállítás adja a szombati online rendezvény gerincét.

„Kilenc órától a Nyírségi Fülbeporzó Hírmondót láthatják majd, akik ráklikkelnek akár a honlapunkra is. Ez egy online lapozgató füzet, amelyben az általunk kiválasztott hat beporzó tevékenységét mutatjuk be. Tíz órától játékkal készülünk a kisebbeknek, beporzókat párosíthatnak, aztán a Múzeumi Bámészkodóban olyan tárgyakat tárunk majd a látogatók szeme elé, amelyek magukon viselik a beporzásra alkalmas virágokat. Délután pedig a Beporzó szépségverseny résztvevőit ismerhetik meg, illetve nem sokkal utána a díjazottakra is fény derül. Nagyon örültünk, hogy közel 200-an jelentkeztek a pályázatunkra. Majdnem 500 fotó érkezett, és mindenféle beporzóval lehetett találkozni. Így a tél végén, tavasz közeledtével csodálatos, színes fotókat láthatunk” – tájékoztatott a Jósa András Múzeum múzeumpedagógusa, Vécseiné Lakatos Bernadett.

A fotók szereplői a mézelők és beporzók. A köznyelvben csupán a méhek és darazsak résztvevői ennek az ütközetnek, de ez alkalommal hallanak és látnak majd a zengő légyről, vagy a kecskefarkú szenderről, de a denevérek és a távoli kolibrik is szóba jönnek a téma kapcsán. A múzeum közösségi csatornáin tehát szombaton, reggeltől vehetnek részt a nagy megmentési akcióban, miközben jól szórakoznak, és ismereteket gyűjthetnek a természet kincseiről.

Ajánlotta már Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar karnagya a reneszánsz szerzők hangversenyét. Palestrina, Lassus, Gabrieli, Gesualdo, Tomkins vagy Byrd műveit a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban rögzítették. A YouTube-felvétel különlegessége az, hogy 360 fokos térélményt nyújt, melyet szombat este 6 órától, az ingyenes online közvetítés alkalmával a néző maga irányíthat mobiltelefonján, a tableten vagy a számítógépen.

Kapcsolódó galéria

Beporzók Napja fotóverseny: a díjazott pályaművek