Adomány – Egy több mint 9 millió forint értékű hasi feltáró műszer érkezett a kórházba
Fotó: Illusztráció

Egy több mint 9 millió forint értékű hasi feltáró műszer adomány érkezett a Jósa András Oktatókórház Sebészeti Osztályára. A modern eszköz segítségével kevesebb asszisztáló orvos jelenléte szükséges a nagy hasi műtéteknél. 

Az eszközt hamarosan napi használatba is állítják a Jósa András Oktatókórház Sebészeti Osztályán. A közel 10 milliós berendezést a nyíregyházi Realtherm Kft. adományozta a kórháznak.

„30 éve dolgozunk Nyíregyházán, helyi cégként igyekszünk a közösség életében részt venni, többek között helyi sportéletet, a kosárlabdacsapatot is támogatjuk rendszeresen, és ez az első adományunk a kórház felé, de szeretnénk ebből hagyományt teremteni, és a jövőben is a kórház segítségére lenni” – mondta el Márton Zoltán, a Realtherm Kft. tulajdonosa.

A humánerőforrással való hatékony gazdálkodás élet-halál kérdése jelen esetben, ezért is tartották fontosnak egy olyan eszköz adományozását, amellyel kiváltható egy szakember munkája – tette hozzá a cégvezető. Dr. Tóth Lajos Barna, a Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa elmondta, a kórház igényei alapján vásárolta a cég ezt az eszközt.

„Ez nagyon fontos az osztály életében, hiszen a Sebészeti Osztály régóta nagyon nagy számú, előrehaladott daganatos beteg műtétjével vesz részt a betegellátásban, és mind ezeknél, mind az érsebészeti részleg is nagyon nagy számban hasi, érrekonstrukciós műtéteket operál, ezeknél a nagy feltárást igénylő műtéteknél tudjuk ezt az új, korszerű eszközt használni.”

A Sebészeti osztály dolgozói korábban már ki is próbálhatták az eszközt, azt már ismerik, így nem kell külön felkészülniük a használatára.

„Egy olyan sebészeti eszközt kaptunk, ami a sebészeti műtéteknél a has feltárásában segít, ez egy eszközrendszer, amit a műtőasztalhoz rögzítve a nagy műtétek feltárását rögzíti, és egy asszisztens munkáját is elvégzi, hiszen stabilan tudja rögzíteni a sebszéleket, és lehetőséget ad ezáltal a sebészek számára, hogy megfelelő körülmények között végezzék el az akár daganatos vagy érsebészeti műtéteket” – mondta dr. Szondi Zita, az SZSZBMK főigazgatója.

Ezt az eszközt folyamatosan használni fogják a sebészeti műtétek során, hiszen a kórházban nagy hagyománya van a daganatsebészetnek és az érsebészetnek, amelyeket a járvány végeztével már tervezetten, addig viszont csak sürgősségi ellátásban végeznek – tette hozzá a főigazgató.