Húsvéti ajándék: zebra és törpe víziló is született a Nyíregyházi Állatparkban
Húsvéti ajándék: zebra és törpe víziló is született a Nyíregyházi Állatparkban

A napokban adta hírül az állatpark, hogy Chapman zebra született Nyíregyházán, most pedig egy újabb örömhírt osztottak meg: a vízilócsalád egy hímmel gazdagodott.

Ami a „pizsamás lovacskát” illeti, az első napjait az istálló nyugalmában töltötte, de most hogy felerősödött, már a kifutóban is láthatja a nagyközönség. A kis csikó könnyedén megkülönböztethető fajtársaitól. Nemcsak nagysága, de testalkata miatt is, hiszen a jelenleg egy „játék lovacskához” hasonlító utódnak az apró testhez képest aránytalanul hosszú végtagjai vannak. Ráadásul szőrzete is eltér az ivarérett egyedekétől, hiszen más lófélékhez hasonlóan a zebrákra is jellemző, hogy az első vedlésig jellegzetes csikószőr borítja a fiatal egyedek testét, amelyben a pehelyszőrök aránya sokkal magasabb a fedőszőrökhöz képest. A kis csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után jött a világra, születése után egy-két órával már lábra állt. Étrendjében hat-kilenc hónapos koráig még fontos szerepet kap az anyatej, de hamarosan elkezdi a szálas takarmány fogyasztását is.

A Chapman zebra az alföldi zebrák egyik alfaja. Zambia nyugati részén, Zimbabwe, Botswana területén és a Dél-afrikai Köztársaság északi területeinek nyílt füves szavannáin honos. A Nyíregyházi Állatparkban több zebrafajjal is találkozhatnak a vendégek. Az alföldi zebra alfajok – mint a Böhm és Chapman zebra – mellett Grévy zebrák is élnek a fekete kontinenst bemutató kifutórendszerben.

Még kora tavasszal törpe víziló is született a Nyíregyházi Állatparkban! Az apróság, most hogy megerősödött, a héten már bemutatkozott a nagyközönségnek is a vízilókifutóban. A Nyíregyházi Állatparkban élő veszélyeztetett törpe víziló tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében él Nyíregyházán, és az külön öröm, hogy hím utód született, mert zárt tartási körülmények között általában nőstények látnak napvilágot.

 

Hogy milyen élmények várnak húsvétkor a Nyíregyházi Állatparkban?

11.00 és 13.00 órától fókashow

Fakultatív programként lehet tevegelni vagy kocsikázni

35 hektáron 5000 állat