Húsvét a határon – Nyolcezernél is több menekült érkezett az elmúlt napokban
Fotó: Illusztráció

Nyolcezernél is több menekült érkezett az elmúlt napokban Magyarországra. A nagy roham már lement, a határ menti segítségpontokon nagypénteken volt a legnagyobb forgalom: volt olyan tranzitpont, ahová csaknem félezren érkeztek akkor. A segélyszervezetek továbbra is várják a felajánlásokat, még mindig tartós élelmiszerekre van a legnagyobb szükség.

Igazi magyar ízekkel várták a menekülteket a beregsurányi segítségponton hétfőn. Már kora délelőtt elkezdtek főzni az önkéntesek, hogy megvendégeljék az érkezőket. Beregsurányban most 15–20 menekült húzza meg magát, ők is azt mondták, hogy hamarosan utaznak tovább. A polgármester kifejtette: a nagy roham napokkal ezelőtt lement. Nagypénteken egy nap alatt félezernél is több bajbajutottat kellett ellátniuk, a háború kezdete óta nem jöttek ennyien.

A kormányhivatal szerint több mint 300 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton húsvétvasárnap. A BRFK adataiból pedig az látszik, hogy vonattal 419-en jöttek a háborús övezetekből. Csak vasárnap nyolcezernél is több menekült érkezett Magyarországra, akik közül 467-en kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt. Az adatokból látszik, hogy az előző hetekhez képest csökkent azoknak a száma, akik közvetlenül az ukrán–magyar határon jönnek át. A menekültek többsége most Ukrajnából Romániába megy, és csak onnan érkezik Magyarországra.