Jó estét nyár, jó estét szerelem! – A zenés színmű a Krúdy Kamara után a Rózsakert Szabadtéri Színpadon lesz látható

Presser Gábor dalaival kerül színre Fejes Endre igaz történeten alapuló regénye '69-ből a Móricz Zsigmond Színházban. A Jó estét nyár, jó estét szerelem! nyíregyházi rendezője Horváth Illés. Viktor szerepét Tar Dániel alakítja. A májusi előbemutató után júniusban több estén is láthatják a Rózsakert Szabadtéri Színpad nézői. Szeptemberben pedig a kőszínházi évad műsorára kerül.

Stílszerűen jó estét! köszönéssel fogadták az olvasópróbára érkező művészeket a Móricz Zsigmond Színházban. Sokak előtt ismert lehet a történet. A görög diplomatának bemutatkozó Viktor kilátástalan életét készül megfényesíteni. Képességei szerint lehetne bármi vagy akárki, viszont nem akar a szocialista Magyarországon akárki lenni, fényűző életet szeretne.

„Nagyon sok fiatal ember talál majd találkozási pontot az életében a főhőssel, akit Tar Dániel fog alakítani. Ugyanis ő egy két kézzel a pénzt szóró titokzatos görög diplomata lesz a történetben, aki körül folyamatosan luxus élet és fiatal lányok forognak. Az ez iránti vágyakozás, az, hogy manapság egyre súlyosabb nyomás a fiatalokon is az, hogy mi van a felszínen, mi az ember egzisztenciális helyzete, nagyban meghatározza az értékét. Ez egy nagy csapda, veszélyes frusztrációt tud eredményezni az emberekben. Többek között ezt a problémakört is boncolgatja a történet. Azt gondolom, hogy azok a problémakörök, azok a nehézségek, amikkel ez a fiatalember találkozik, ezek miatt egyre nagyobb árat kell fizetni, hogy ezt a látszatot fenntartsa. Ezzel nagyon sok fiatal is együtt tud érezni, és szerintem a nézők zöme” – fogalmazott a Jó estét nyár! olvasópróbája előtt a rendező, Horváth Illés.

Krimire készül a rendező. Az egész előadást úgy szeretné felépíteni, hogy sok fordulatot tartogasson, és ne legyen kiszámítható a főszereplő figurája, ne derüljön ki a néző számára az első félórában a történet megoldása. Ez a kitörési vágy, a látszatélet, a fennhéjázás kényszerűsége, az egzisztenciális kasztrendszer életérzései valóban olyan messze vannak tőlünk...? – írják a színház oldalán a költői kérdést. És mi van a hódolókkal?

„Azt is mindenféleképpen megmutatja ez a történet, hogy hódolókként hogyan viszonyulunk, és milyen jelenség az az ember körülöttünk, akinek ilyen egzisztenciális hatalom van a kezében, aki nagy Gatsbyként – hogy egy amerikai példát mondjak – szórja maga körül a pénzt, és folyamatos csillogás és fényűzés veszi körül. Mi hogyan viszonyulunk egy ilyen jelenséghez, belőlünk mit vált ki? Abból az emberből mit kezdünk el látni? Magát az embert, vagy elkezdjük csak a körítését keresni és értékelni?” – boncolgatta tovább a kérdéseket a rendező.

Presser Gábor dalait Zságer-Varga Ákos dolgozta át. Lesz benne sok olyan dal, amit a néző ismerhet. Májusban előbemutatót tartanak a Krúdy Kamarában, majd június 17-től három előadás kerül a közönség elé a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, aztán szeptemberben jön a kőszínházi bemutató. Viktor szerepében Tar Dániel. Juhász Katalint Kovács Vecei Fanni alakítja. Több művész több szerepben is megjelenik majd az előadásban.