Hulladékmentesítés: mintegy 2000 tonna illegális hulladékot szállítottak el a Sirályrétről

Több mint 28 millió forintot nyert el Nyíregyháza a „Tisztítsuk meg Magyarországot” pályázaton, amelyből az egykori KGST Piac mögötti Sirályrétet tisztították meg az elmúlt évtizedekben illegálisan lerakott szeméttől. A hulladékmentesítés keretében mintegy 2000 tonna, jellemzően építési törmeléket szállítottak el a védett természeti területről.

Az élhető város és a környezetünk egészsége szempontjából is kiemelten fontos, hogy megszűnjenek az illegális hulladéklerakók Nyíregyházán és környékén. Ennek a kezdeményezésnek a részeként a kormány által kiírt „Tisztítsuk meg Magyarországot” program keretében pályázatot nyújtott be a város, első körben a Sirályrét védett természeti terület megtisztítására.

„Nyertünk 28,3 millió forintot. Elég gyors lefolyású ez a pályázat, november elején adtuk be és már meg is valósult a Sirályrét illegális hulladéklerakójának felszámolása. Ez egy törvényileg védett természeti terület, a Tokaji-Sirály-Acél utcák által határolt területen van, és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., amelynek 50%-ban a város a tulajdonosa, hulladékos cégünk végezte” – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

A hulladékgazdálkodással foglalkozó társaság telephelyén a hulladékok szakszerű kezelése megfelelő műszaki védelemmel ellátott területen valósult meg. A szennyezett területek mellett elhelyezett humuszos föld depó anyaga pedig szintén tovább hasznosítható. Erről már Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt a televíziónknak.

„Mintegy 2000 köbméter hulladékot és hulladékkal vegyes földet termeltünk itt ki, alvállalkozók bevonásával, ezt beszállítottuk a nyíregyházi hulladékkezelő telepünkre, ahol nagy részét depóniában helyeztük el, illetve hasznosításra kerül majd a telephelyen belül.”

A lápterületek védelme érdekében a lápokkal szomszédos terület megtisztítása a hulladéktól és a törmeléktől, valamint a tereprendezés fontos feladat volt. A terület további hasznosítására az önkormányzat kész tervvel rendelkezik: az illegálisan elhelyezett hulladékoktól megtisztított területen erdősítést végeznek majd, amely közvetlenül kapcsolódik a lápi ökoszisztémához. A terület további fejlesztésével arborétum, bemutatópark és kutatóbázis létesülhet a Sirályréten.