Hírösszefoglaló: újabb nemzetközi projekt, béremelés, karácsonyfa, felüljáró-, és rekortán felújítás

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hetek legfontosabb hírei egy helyen! 

Nemzetközi tapasztalatok – Hét ország közösen gondolkodik az alternatív oktatási helyekről

Újabb nemzetközi projektben vesz részt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata. A soron következő partnertalálkozó központi témája a harmadik utas tanulási helyek digitális eszközökkel való ellátottsága, a digitális készségek fontossága mind a személyzet, mind az ügyfelek részéről. A résztvevők a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be jó gyakorlataikat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nemzetkozi-tapasztalatok-het-orszag-kozosen-gondolkodik-az-alternativ-oktatasi-helyekrol-2021-11-11

oktatas.jpg

Béremelés a szociális szférában – Államtitkári bejelentés a szociális munka napján

Húsz százalékkal nő a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók fizetése 2022 januárjában – mondta Fülöp Attila államtitkár Nyíregyházán. Nyíregyházán szerdán ünnepelték a szociális munka napját, összesen 20 megyebeli szakember munkáját ismerték el az Élet Forrása Egyesület és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának ünnepségén. Az ágazat küzd az utánpótlás biztosításával, egyre kevesebb fiatal érdeklődik a nagy áldozatot kívánó szociális munka iránt.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/beremeles-a-szocialis-szferaban-allamtitkari-bejelentes-a-szocialis-munka-napjan-2021-11-10

beremeles.jpg

Már a Kossuth téren áll a város karácsonyfája – Ismét lesz adventi forgatag Nyíregyházán

Péntek délben a helyére került Nyíregyháza karácsonyfája. Ebben az évben egy 16 méter magas lucfenyő díszíti majd a Kossuth teret. A jelenlegi állás szerint idén lesz adventi vásár, viszont a Mikulásház most is zárva lesz. Több kilométer hosszú fényfüzér, 300 négyzetméteres fényháló világítja majd be a városháza előtti teret és a belvárost, de idén is kell majd újdonságokra és meglepetésekre készülni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/mar-a-kossuth-teren-all-a-varos-karacsonyfaja-ismet-lesz-adventi-forgatag-nyiregyhazan-2021-11-12

karacsonyfa.jpg

Kezdődik a Tiszavasvári úti felüljáró északi oldalának aszfaltozása és szintbe helyezése.

Továbbra is irányonként 1-1 sávon lehet haladni. 50 darab kordont, terelőtáblákat és sárga villogókat helyeztek el az érintett szakaszon, így korlátozott látási viszonyok között is jól látható a terelés.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kezdodik-a-tiszavasvari-uti-feluljaro-eszaki-oldalanak-aszfaltozasa-es-szintbe-helyezese-2021-11-10

feluljaro.jpg

Elkészült a Sóstói rekortán felújítása, a futók ismét birtokba vehették a futókört

A teljes körű rekonstrukció során 852 négyzetméteren, mintegy 945 méter hosszúságban zúzott kő alapra raktak két réteg gumiburkolatot a kivitelezők, így még kényelmesebb és kímélőbb felületen lehet körbefutni a tavat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elkeszult-a-sostoi-rekortan-felujitasa-a-futok-ismet-birtokba-vehettek-a-futokort-2021-11-09

rekortan.jpg

Átjárhatóak maradnak az alszámlák – Kedvező változások a SZÉP-kártya-zsebek használatában

2022. szeptember végéig még átjárhatóak maradnak a SZÉP-kártya alszámlái. A kormány korábban úgy döntött, 2021. december 31-ig lehet bármelyik zsebből fizetni a különböző szolgáltatásokat, most ezt kilenc hónappal meghosszabbították. Mintegy egymillió munkavállalónak van SZÉP-kártyája, ők szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, illetve különböző szabadidős szolgáltatásokat fizethetnek vele.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/atjarhatoak-maradnak-az-alszamlak-kedvezo-valtozasok-a-szep-kartya-zsebek-hasznalataban-2021-11-10

szep.jpg

A Tudomány és Művészet Ünnepe a Nyíregyházi Egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem 16 éve minden évben megünnepli a Magyar Tudomány Napját. Az esemény célja, hogy minél közelebb hozzák a hallgatósághoz a tudományos munka fontosságát, bemutassák annak értékeit és eredményeit. Idén a tudományos konferencia keretében kitüntetéseket adtak át, majd ünnepi plenáris előadásokat, és a „Tudományért-Művészetért” kitüntetettek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, melyet az egyetem YouTube-csatornáján is követhettek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-tudomany-es-muveszet-unnepe-a-nyiregyhazi-egyetemen-2021-11-09

tudomany.jpg

Nyílt nap – Több száz diák érkezett a Nyíregyházi Egyetem bemutatkozására

Hagyományos nyílt napját tartotta szerdán a Nyíregyházi Egyetem. A felvételi kampánynak ez már csak a folytatása, hiszen a tanév elejétől sorra járják a megye középiskoláit az intézmény oktatói, hogy tájékoztassák a diákokat az egyetem képzési lehetőségeiről. A rendezvényen valamennyi intézet megjelent. Nyitányként a Nemazalány és Szofi állt a színpadra.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyilt-nap-tobb-szaz-diak-erkezett-a-nyiregyhazi-egyetem-bemutatkozasara-2021-11-10

nye.jpg

Élményiskola – Tanítási megújulás az iskolaelhagyás ellen

A köznevelés módszertani megújítása a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentésére címmel indult 2017. január 1-jén az az uniós projekt, melynek részese a Nyíregyházi Egyetem is. Az országos 9 milliárdos pályázat helyi támogatási összege 418 millió forint. 27 partneriskolával dolgoztak együtt. Több ezer általános iskolai pedagógus vett részt a 30 órás képzésekben.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elmenyiskola-tanitasi-megujulas-az-iskolaelhagyas-ellen-2021-11-12

elmenyiskola.jpg

Szilveszter a színházban – Közönség előtt rögzítik a Duna TV ünnepi műsorát

Vasárnap este megérkezett a Duna TV műszaki stábja. Hétfőn próbafelvételek készültek, és megtörtént a kamerabeállás. Kedden este közönség előtt rögzítették a Duna TV szilveszteri szórakoztató műsorát, melyben mindenféle oldaláról megmutatkozik nemcsak a színház, de a város is. A helyi sztárok mellett fellép Palya Bea, a Talamba, Gubik Petra, Muri Enikő és Mészáros Árpád Zsolt is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szilveszter-a-szinhazban-kozonseg-elott-rogzitik-a-duna-tv-unnepi-musorat-2021-11-09

szinhaz.jpg

Jótékonysági hangverseny – Koncert az üldözött keresztények megsegítésére

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Nyíregyházi Csoportja is csatlakozott a Hungary Helps Programhoz, mely a világban üldözött keresztényeket támogatja. A jótékonysági hangversenyen Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek, valamint a Cantemus Gyermekkar szerepelt. Az est bevétele közel 600 ezer forint, mely nigériai fiatalokat támogat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jotekonysagi-hangverseny-koncert-az-uldozott-keresztenyek-megsegitesere-2021-11-11

koncert.jpg