Átjárhatóak maradnak az alszámlák – Kedvező változások a SZÉP-kártya-zsebek használatában

2022. szeptember végéig még átjárhatóak maradnak a SZÉP-kártya alszámlái. A kormány korábban úgy döntött, 2021. december 31-ig lehet bármelyik zsebből fizetni a különböző szolgáltatásokat, most ezt kilenc hónappal meghosszabbították. Mintegy egymillió munkavállalónak van SZÉP-kártyája, ők szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, illetve különböző szabadidős szolgáltatásokat fizethetnek vele.

Akár még az állatparki belépőt is lehet SZÉP-kártyával fizetni. A Széchenyi Pihenő Kártya egy béren kívüli juttatás, a cafeteria keretein belül kaphatják a munkavállalók. Alkalmazása egy bankkártyához hasonlít, a különböző szolgáltatóknál a terminálon keresztül lehet vele fizetni. A kártyához három alszámla is tartozik, ezek a vendéglátás, a szálláshely és a szabadidő.

Átjárhatóság

Korábban a zsebek között nem biztosítottak átjárási lehetőséget, idén tavasszal döntöttek először erről. Akkor Tállai András államtitkár úgy nyilatkozott, az alszámlák közötti átjárhatóság egy kettő az egyben intézkedés: nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is, mivel az ebben az ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak nagy szükségük van az állami segítségre, hiszen ez volt a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazat. A vendéglátással foglalkozó cégek forgalma a pénztárgép-adatok alapján 2020 márciusa és 2021 februárja között több mint 30 százalékkal csökkent.

Új dátum

Kedden újabb döntést hozott a Pénzügyminisztérium, így nem 2021. december 31-ig, hanem 2022. szeptember 30-ig biztosítják az alszámlák közötti átjárhatóságot. Az elmúlt évek adatai alapján a feltöltések 70 százaléka vendéglátás alszámlára, a 10 százaléka szabadidő alszámlára és a 20 százaléka szálláshely alszámlára érkezett. Az intézkedés annak ellenére szükséges, hogy az online pénztárgépek adatai már kedvező képet mutatnak. A vendéglátás forgalma ugyanis például 2021. október 30-tól november 5-ig tartó hét napban 16,6 százalékos növekedést mutatott a 2019. év azonos időszakához képest – olvasható a minisztérium közleményében. 2020. április 22-től 2021. december 31-ig tartó több mint másfél éves időszakban a kormány megfelezte a SZÉP-kártya adóterhét, ami tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, az azóta már csak 15 százalék. Az adókönnyítés idén összességében 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél. A SZÉP-kártyát érintő kedvező változások címzettje nemcsak a turisztikai ágazat, hanem a magyar lakosság, a családok, hiszen a zsebek közti átjárhatóság, a csökkentett adó, a megemelt keretösszeg egyre többek pihenését, rekreációját biztosítja.