A Tudomány és Művészet Ünnepe a Nyíregyházi Egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem 16 éve minden évben megünnepli a Magyar Tudomány Napját. Az esemény célja, hogy minél közelebb hozzák a hallgatósághoz a tudományos munka fontosságát, bemutassák annak értékeit és eredményeit. Idén a tudományos konferencia keretében kitüntetéseket adtak át, majd ünnepi plenáris előadásokat, és a „Tudományért-Művészetért” kitüntetettek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, melyet az egyetem YouTube-csatornáján is követhettek.

A Magyar Tudomány Ünnepéről 1997-től emlékeznek meg Magyarországon, hivatalos ünnepként pedig 2003-tól tartják számon. Így 16 éve minden év novemberében a Nyíregyházi Egyetemen is rendezvényekkel tisztelegnek a tudományos tevékenységek és azok művelői előtt.

A Nyíregyházi Egyetem Tudományos Tanácsa, amely egy 13-tagú grémium, a tudományban jeleskedő kollegák alkotják, minden évben eldönti, hogy ki fog kapni szenior, illetve junior kategóriában kitüntetést. Idén Havasi Tamás képzőművész, mestertanár kollegánk fog kapni kitüntetést, ő előadást is tart, illetve dr. Sebestyén Zsolt, aki nyelvészként helyiségnév-eredetkutatással foglalkozik. Minden évben felkérünk egy kiemelt előadót, ebben az évben ő Vári Fábián László Kossuth-, József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, aki egy másik fontos író, költő életéről tart előadást” – mondta el prof. dr. habil. Simon László, a Tudományos Tanács elnöke.

Ami az idei évben újszerű, hogy az MTA debreceni akadémiai területi bizottságának alelnöke egy fiatal, 40 év alatti kutatónak ajánlott fel kutatási ösztöndíjat, melyet Jánosi István antropológus kutató fog megkapni – tette hozzá Simon László. A Tudományos Tanács elnöke elmondta, a Magyar Tudomány Ünnepén az országos tanulmányi versenyeken részt vevő kollégák is elismerésben részesülnek.

Idén zajlott le a 35. OTDK, vagyis az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, és azok a kollégák, akik még nem kapták meg a kitüntetéseiket, mivel zsűritagként szerepeltek, bírálók voltak, vagy éppen témát vezettek, hallgatókat irányítottak, ők is megkapják most a kitüntetéseket.”

A Nyíregyházi Egyetem a tudományos konferencia mellett számos ünnepi programmal is készült a 16. alkalommal megrendezett Tudomány és Művészet Ünnepe programsorozatra.