Jótékonysági hangverseny – Koncert az üldözött keresztények megsegítésére
Fotó: Szarka Lajos

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Nyíregyházi Csoportja is csatlakozott a Hungary Helps Programhoz, mely a világban üldözött keresztényeket támogatja. A jótékonysági hangversenyen Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek, valamint a Cantemus Gyermekkar szerepelt. Az est bevétele közel 600 ezer forint, mely nigériai fiatalokat támogat.

A Hungary Helps Program egy 2017-ben indított magyar kormányzati keretprogram, a humanitárius segítségnyújtás programja, melynek célja, hogy vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül, a fejlődő országokban és a különböző válságterületeken folyó akciókat megszervezze és összehangolja. 2018-ban törvény született arról, hogy egybefogják Magyarország valamennyi nemzetközi humanitárius tevékenységet.

„Azt hiszem, mindannyian érezzük, hogy felemás világban élünk, hiszen a demokratikus államok, a fejlett államok sokféle kisebbséget támogatnak. Védik a jogaikat. Ugyanakkor fájó szívvel azt látjuk, hogy érdekes módon éppen az európai demokráciának az egyik fő gyökerét, a kereszténységet nem védi. Sajnos nagyon kevesen foglalkoznak azzal, hogy manapság a világban a kereszténység a legüldözöttebb vallás, nem áll ki értünk senki” – nyilatkozta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, Makláry Ákos.

Jótékonysági koncertet szervezett a KÉSZ Nyíregyházi Csoportja. A műsorban Hegedűs Katalin és Hegedűs Endre zongoraművész, valamint a Cantemus Gyermekkar szerepelt.

A koncert vendége volt több Nyíregyházán és Debrecenben tanuló diák, akik a Hungary Helps ösztöndíjasai.

Hármas üzenetet fogalmazott meg a civil szervezet helyi csoportja és tolmácsolja az arra fogékony emberek felé.

„A kereszténység nem üldöző, hanem üldözött. A jelenkori tömeges migráció eredménye nem gazdasági felvirágzás, hanem ahogy egy korábbi rendezvényünk előadója társszerkesztésében kiadott könyv címében olvashatjuk: Migráció – Megtört élet, széttört társadalom. A harmadik: Magyarország nem gyűlölködik, Magyarország segít” – fogalmazott Megyesi Mária, a KÉSZ Nyíregyházi Csoportjának elnöke.

Két misszió között érkezett Nyíregyházára a Hungary Helps Programért felelős államtitkár. Kongóból jött, majd Pakisztánba utazik. Találkozik azokkal a keresztény üldözöttekkel, akik rászorulnak a segítségre.    

„Az elmúlt négy évben különböző válságrégiókban – Közel-Keleten, Afrikában – közel félmillió ember megmaradását tettük lehetővé. Egész egyszerűen az emberi segítségnyújtás eszközeivel. Amikor azt mondjuk, hogy ez a segítő Magyarország programja, tehát több mint egy kormányzati, állami program, akkor a mai este ezt a legjobban példázza, hiszen azt a megtisztelő felkérést kaptam, hogy védnöke legyek egy jótékonysági koncertnek, ami az emberek akaratából, jó szándékának kifejezéséből valósulhat meg. A Nyíregyházi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége gondolta úgy, hogy a mi ügyünk, közös ügyünk fontos. Ez egy nemzeti küldetés, hogy megsegítsük a válságövezetekben szenvedő keresztény testvéreket. Ezért szervezték meg ezt a koncertet” – mondta Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője.

Az est bevétele – és a távol maradt tagok felajánlása – közel 600 ezer forint volt, melyet az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárság juttat el a Boko Haram által megtámadott Nigéria Szent Rafael Keresztény Iskola diákjaihoz.

Kapcsolódó galéria

Jótékonysági koncert a Kodály Zoltán iskolában 20211110