Helló Pálinka! – Az összes magyar eredetvédett pálinka egy helyen
Fotó: Szarka Lajos

Egyszerre lesz jelen a 13 eredetvédett pálinka és még két pálinkakülönlegesség először Magyarországon, a Sóstói Múzeumfaluban szeptember 11-én, szombaton. A Helló Pálinka! a hungarikumok mellett népi ízek kavalkádjával is készül, valamint egész napos színpadi programok is színesítik a rendezvényt.

A Pálinka Nemzeti Tanács 2021-ben Nyíregyházán tartja az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. A bírálat szeptember 8. és 10. között zajlik, és várhatóan a 308-féle párlatból kerül majd ki az Év Pálinkája és a Polgármesterek Pálinkája is.

„Az országban első helyszínen Nyíregyháza biztosítja azt a lehetőséget, hogy az ország 13 eredetvédett pálinkája egy helyen fogyasztható legyen. Szeptember 11-én, szombaton 13 olyan pálinka érkezik, és még két pálinka- és likőrkülönlegesség a múzeumfaluba, amelyért nagyon sokat kellene utazni, mondjuk Vas megyébe, vagy Baranyába, vagy a Dunántúlra, hogy ott ezt az eredetvédett pálinkát megigyák. Lesz itt vasi vadkörte, kunsági őszibarack, gönci barack, és még sok minden, ami eredetvédettséget kapott az elmúlt időszakban. A rendezvény ingyenes lesz, ingyenes buszjáratok fognak indulni, és nyilván nem mehet a rendezvény gasztronómia nélkül, így arra buzdítok mindenkit, hogy látogassanak el rá, mert nem biztos, hogy minden évben tudunk ilyet rendezni” – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott, fél tízkor indul az első járat és fél háromig óránként indulnak ezek a buszok. A színpadon háromnegyed tíztől fellép a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport, a Burattino Bábszínház, délután négytől pedig Janicsák István és a Veresegyházi Asszonykórus retró Z’Zi Labor-hangulatot varázsol a Helló Pálinka! rendezvényére. Ezen túl lesz népi játszóudvar, fazekas- és kádárbemutató, gyertyamártás, céllövölde, illetve helyi termékeket is lehet majd vásárolni a finom párlatok mellett.

Kapcsolódó galéria

Helló Pálinka! - beharangozó