Házszámtáblák ellenőrzése - Az ingatlan tulajdonosának kell a táblát elhelyeznie
Fotó: Illusztráció

Szeptember 05-től figyelemfelhívó akció keretében megkezdik a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendeletben foglalt, házszámtáblák meglétének az ellenőrzését. A közterület-felügyelők az ellenőrzésük során első ízben figyelmeztetik az ingatlan tulajdonosát a házszámtábla pótlására, amelyet különösen indokolttá tesz, hogy október 01-én kezdődik az országos népszámlálás, amely során a népszámláló biztosok munkáját nehezítené a nem megfelelő, vagy hiányos számozás.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete arról tájékoztatja a város polgárait, hogy 2022. szeptember 05-től figyelemfelhívó akció keretében megkezdik a házszámtáblák meglétének ellenőrzését. A megállapított házszámokat a helyi önkormányzati rendelet értelmében az ingatlan tulajdonosának kell a közterületről jól látható módon az ingatlanon feltüntetni, melynek elmulasztása közigazgatási eljárást vonhat maga után - erről beszélt televíziónknak Bodrogi László, felügyelet-vezető.

Hétfőtől megkezdjük az akciónkat, elkezdjük járni a várost, és ahol nincs kitéve házszámtábla, oda értesítőt dobunk be. A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendeletben foglalt szabály, hogy mindenkinek ki kell tennie, jól látható helyre a házszámtábláját. Ezt most különösen indokolttá teszi, hogy október 01-én kezdődik az országos népszámlálás, amely során a népszámláló biztosok munkáját nehezítené a nem megfelelő, vagy hiányos számozás. Az önkormányzat az egész várost feltérképezte és ahol szükséges volt., ott újraszámozta az ingatlanokat. Azokat a helyeket is, ahol eddig nem volt házszám, vagy olyan eseteket is, ahol volt olyan utca, hogy több házszám is volt egy adott ingatlanon.”

A közterület-felügyelők az ellenőrzésük során első ízben figyelmeztetik az ingatlan tulajdonosát a házszámtábla pótlására. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a város teljes területére kiterjedő házszám-felülvizsgálatot végzett az utóbbi években. Ennek eredményeként a város ingatlanjai túlnyomó többségének a házszám-megállapítása megtörtént. A megállapított házszámok területrészenkénti bontásban, utcánként megtekinthetőek. A jegyzői hatáskörben hozott határozatok ügyfélfogadási időben a Polgármesteri hivatal Igazgatási Osztályának ügyfélszolgálatán tekinthetőek meg, előzetes időpontfoglalás mellett, telefonon vagy e-mailben.