Határvadászképzés – Megkezdődött a toborzás
Fotó: Illusztráció

A rendőrség várja azoknak a 18. évet betöltött, de az 55. életévet be nem töltött, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségről kiállított bizonyítvánnyal és magyar állampolgársággal rendelkező személyek jelentkezését a szerződéses határvadászképzésre, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása iránt.

 

Magyarország schengeni külső határszakaszán – elsősorban szerb–magyar viszonylatban, illetve a magyar–szerb–román hármashatár térségében – 2021. év elejétől folyamatosan emelkedik a jogellenesen belépők vagy azt megkísérlők száma, amelyet intenzív embercsempész tevékenység támogat. A Kormány 2022. július 8-án döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a Rendőrség Határvadász Ezredének felállításáról. Első ütemben összesen 2200 fő szerződéses határvadász felvétele, képzése és szolgálatba állítása szükséges a Bács-Kiskun Megyei, a Csongrád-Csanád Megyei, a Békés Megyei, a Hajdú-Bihar Megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Határvadász Századok állományába.

Elindult a szerződéses határvadász toborzásunk. Alapfeltételeknek meg kell felelni, és minden jelentkezőnek át kell esnie egy ellenőrzésen. Ezt követően pszichológiai, orvosi, egészségügyi vizsgálaton kell átesnie minden leendő kollégánknak. Vizsgálják a fizikai alkalmasságot is, amely 3 fő elemből áll, felülést, fekvőtámaszt és ezerötszáz méteres síkfutást tartalmaz. Amit a képzésről fontos tudni, hogy 4 hetes, 160 órás képzés, a végén vizsgával. A képzés befejeztével ez egy szerződéses határvadász beosztás betöltésére fogja jogosítani a leendő kollégáinkat, Csenger, Beregsurány és Záhony határrendészeti kirendeltségében jelent majd szolgálatot, szervezett formában” – mondta el Petróczki Pál, a Sz-Sz-B Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat munkatársa.

A jelentkező már a képzés megkezdésekor alapilletményre jogosult. A szerződéses határvadász illetményén felül szolgálati, idegennyelv-tudási, éjszakai, valamint készenléti pótlékokra és cafeteria-juttatásra is jogosult lesz. A jogviszony határozott idejű szerződéssel jön létre 3 év időtartamra, amely további három évre egy alkalommal meghosszabbítható. 

A szerződéses határvadászainkat ugyanazok a jogosultságok, illetve kötelezettségek fogják illetni, mint a rendőreinket, fegyverhasználati joggal rendelkeznek, illetve kényszerítő eszközökkel is rendelkeznek, és ezeket használhatják is a határterületen” – tette hozzá a munkatárs.

Folyamatosan lehet jelentkezni a 160 órás szerződéses határvadászképzésre, amely a jelentkezők számához igazodóan gördülő rendszerben, ütemezetten indul elsősorban a Készenléti Rendőrség schengeni külső határszakasz mentén található határvadász objektumaiban: Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban. A leendő határvadászok a határrendészeti kirendeltségek illetékességi területén járőrszolgálatot látnak majd el, alapfeladatuk az államhatáron történő illegális belépési kísérletek megakadályozása, továbbá az illegálisan belépett személyek feltartóztatása és az ideiglenes biztonsági határzáron történő átkísérése lesz.