Határon átnyúló konferencia – Egészségügyi fejlesztések Nyíregyházán és Szatmárnémetiben

Három egészségügyi intézmény, köztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház részvételével indult néhány évvel ezelőtt határon átnyúló együttműködés. A román és a magyar felek infrastrukturális fejlesztéseket valósíthattak meg Nyíregyházán, Szatmárnémetiben és Kisvárdán.

Igen nagy kapacitással végzik a megyében élők egészségügyi ellátását Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház többi intézményében. A kórház rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban, pár évvel ezelőtt pedig történelmet írt az intézmény, amikor felépítették a tömbkórház épületeit – hangzott el a főigazgató, dr. Szondi Zita beszédében egy konferencián.

Szív- és érrendszeri betegségek

A határmentiséget kihasználva tudnak olyan forrásokra is pályázni, amivel infrastrukturálisan és szakmailag is előre tudnak lépni.

Még 2017-ben indult egy olyan pályázatunk, aminek az a címe, hogy „A fertőzés nem ismer határokat”. Azt gondolom, hogy ez ma, 2022-ben különösen nagy jelentőségű, hiszen egy olyan világjárvány után vagyunk, amely nagymértékben megváltoztatta az életünket, a mindennapjainkat, a feladatainkat és a betegellátást is. A jelen rendezvény egy olyan projektről szól, amelyben fókuszba helyeztük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, ezek ellátásának a fejlesztését, amely nemcsak az eszközökön múlik természetesen, hanem a szakmaiságon, az együttműködésen, protokollokon és azokon a jó gyakorlatokon, tapasztalatcseréken, amelyeket át tudunk adni egymásnak és ezzel egymást is tudjuk fejleszteni” – mondta dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Ez érinti a szív- és érrendszeri megbetegedések, az infarktusellátás, az alsó végtagi érrendszer betegségeit és ellátását. Az intézmény pedig már a következő fejlesztésről is beszámolt, ezt szintén a hemodinamikai laborban valósítják meg. Egy újabb, infarktusellátásban használt röntgen átvilágító berendezés beszerzését teszi lehetővé.

Egymillió érintett

A határon átnyúló pályázat négy évvel ezelőtt indult és közel egymillió embert érint – mondta a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Közösen azon dolgozunk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, amik sajnos ebben a térségben eléggé sok emberáldozatot követelnek, próbáljuk meg legalább az orvosi részét olyan szintre fejleszteni, hogy minél kevesebb ilyen megbetegedés végződjön tragédiával. Ugyanaz az étrend a határ mindkét oldalán, ezért ugyanaz a recept is. A Szatmár megyei kórház csapata azt a tudáshalmazt, ami itt van Nyíregyházán, majd optimálisan tudja otthon is használni a mi betegeinknél” – tette hozzá Pataki Csaba.

Fejlesztések a határ két oldalán

A magyar-román kórházi együttműködés résztvevői a szatmárnémeti Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, illetve a kisvárdai kórház. Nyíregyházán a forrásokból kardiológiai és érsebészeti eszközöket vásároltak.

Ez a projekt és fejlesztés a város szempontjából is fontos, ezt a Covid-helyzetnél és a menekülthelyzetnél is tapasztaltuk. A 750 ezer ember, aki átjött Ukrajnából, ők mind Nyíregyházán keresztül mentek át, ennek minden velejárójával együtt. A szív- és érrendszeri problémák a vezető betegségek közé tartoznak, leginkább ez érinti az itt lakókat. Ennek persze sok összetevője és komplex háttere van, de amikor már beteg lesz az ember, akkor a kezelés és a gyógyítás a legfontosabb. Ebben nyújt nagyon érezhető és hatékony segítséget ez a projekt is” – mondta beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Erősödtek a kapcsolatok

A határon átnyúló projektek hosszú éveket ölelnek fel, ez idő alatt a kapcsolatok is nagymértékben erősödtek a két fél között. A régióba összesen 8 megye tartozik a két országból, ők érezhetik majd közvetlenül a pozitív változásokat az egészségügyi intézményekben.

A támogatási szerződés 2020 szeptemberében került aláírásra, de ezt egy nagyon hosszú munka előzte meg, ez ugyanis egy kiemelt pályázat. Itt egy koncepció kidolgozása egy évet vett igénybe, 2018-tól 2019-ig összesen 15 hónapot. Több mint nyolc és fél milliárd forint a teljes projektnek a költségvetése, ennek nagy része a Szatmár Megyei Tanács együtt a fenntartásában lévő kórházra költi, a mi kórházunk mint projektpartner 1,3 millió euró, a Szent Damján Görögkatolikus Kórház közel egymillió euró” – mondta Komán Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház fejlesztési igazgatója.

A Szabolcs megyei kórház a prevencióra is nagyobb hangsúlyt helyez majd a jövőben, különböző rendezvényeket szerveznek majd a lakosság számára, mivel a megelőzés mindig jobb megoldás, mint a betegségek kezelése.