Ünnepi Könyvhét  – Négy napon át várták a közönséget az ünnepi rendezvényeken
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyházán is megtartották az Ünnepi Könyvhét ünnepi eseményeit. Bumberák Maja mesemondóval indult csütörtökön, aztán Hüse Lajos, Sipos László és Kováts Judit találkozott az olvasókkal. Pénteken a megnyitó vendége volt Ugron Zsolna erdélyi író, szerkesztő, tévés műsorvezető, riporter. Kürti László és Vecsei H. Miklós is szerepelt a programban. Hétfőn szakmai nap zárta a rendezvényt.

A Supka Géza nevéhez ragadt egykori Ünnepi Könyvhét gondolata annak idején a könyvterjesztők ünnepe volt. A budapesti Vörösmarty tér, és a vidéki városok közönsége várta, szerette az eseményt, és vette, olvasta a könyveket. Aztán jött a civilizáció, a technikai bravúr, és a mai fiatalok, sőt a ma embere inkább bújja az internetet, mindenféle oldalakat és tartalmakat ahelyett, hogy Móriczot és Jókait, vagy kortárs szerzőket olvasna. Például Ugron Zsolnát, aki gyakran erdélyi nagyasszonyokról, vagy erdélyi ételekről ír. Tavaly év végén jelent meg a Nincs egy férfi című kötete – műfaja szerint írások és firkák.

„Az írás magányos, nagyon magányos foglalkozás. Az író egyedül van, egyedül a szavaival, pontosabban két mankóval a hóna alatt, a nyelvvel és a történettel áll a semmi közepén. Elképzelhetjük úgy is, ahogy birkózik a semmivel, ami másfelől bármi, ahogy Jákob küzdött. Hajnal hasadtáig tusakodott a folyóparton az Istennel, hogy aztán elnyerhesse a Teremtő, a teremtés áldását. Az írás magába zárt folyamata ezután társaságban csak egy olvasó elméjében lehet, hogy az ott létrejövő kapcsolatok révén alakul felvillanó képsorokká, gondolattá, érzelemmé, de a tünékeny fantázia hiányában hasonlóképpen magányos életre kel” – mondta köszöntőjében Ugron Zsolna író.

A közösségi élménytől az elmagányosodásig vitte gondolatait a nyíregyházi Ünnepi Könyvhét szónoka. Nyilván Krúdyt, a nyíregyháziak Krúdyját idézte a már sokszor emlegetett gondolattal. Ketten kellünk hozzá, ...ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés. Mármint az olvasó és az író.

A közel évszázados eseményt az elmúlt két évben beárnyékolja a világjárvány. Online, illetve őszre csúszott esemény lett a nagy belvárosi kipakolás helyett, és még így is helyt álltak, minősített módon helyt állnak a nehéz időkben is a könyvtárosok. 

„Minden egyes alkalommal elmondom, ha könyvtárban vagyok, hogy mennyire fontos dolognak tartom a hagyományos múltra visszatekintő olvasást a digitális nagy bummal szemben, mert igazán a könyvillat, a betűk adnak igazi élményt az embernek, és azt nem veheti el soha senki az embertől. Ha valaki időben szeretne utazni – akár jelenkorban, akár előre –, azt a könyvekkel tudja legjobban megtenni. Azért is örülök, hogy a könyvtár nyilván hagyományosan felvállalja azt, ami a kötelessége is egyben, hogy könyvheteket, gyermekkönyvhónapot tart – minden erővel azon van, hogy megtartsa olvasó társadalmát, próbálja gyarapítani, és erre irányulnak a fejlesztések is, amik megvalósultak, és mennek előre folyamatosan” – szólt a színpadon dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A könyvtár igazgatója sorolta is a fejlesztéseket, hiszen megújult a Vécsey Fiókkönyvtár, és modernizálták az örökösföldi intézményt. Átépítették a gyermekkönyvtárat, és kialakították a fiatalok Kultúrkuckóját. Fejlesztették a könyvtár stúdióját és a médiatárat, de az elmúlt két évben nyitották a képregény tárat, és lépett a zöld könyvtárak soraiba a nyíregyházi.

„Olvasó vagyok. Ez az Ünnepi Könyvhét szlogenje, aminek szellemében tegnap a fővárosban, valamennyi megyeszékhelyen, több városban és településen kezdetét vette ez az országos rendezvénysorozat. Olvasó vagyok. Ezt hirdeti megannyi program, és azt, hogy az olvasás ma is trendi. A folyamatosan változó és megújuló digitális világ ellenére ma is sokan vesznek a kezükbe hagyományosan nyomtatott könyveket. Az Ünnepi Könyvhét a könyveké, az íróké és az olvasóké” – mondta köszöntőjében a könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita.

A 93. Ünnepi Könyvhét mellett idén a 21. Gyermekkönyvnapokat is megszervezték. Így került Nyíregyházára Kertész Erzsi, de megismerhették az olvasók Hüse Lajos történelmi regényét, Sipos László és Kováts Judit könyveit. Kürti László jött az Apajegyekkel, Vecsei H. Miklós a Kártyajátékkal. Szombaton hagyományosan helyi folyóiratok mutatkoztak be, hétfőn pedig szakmai nap volt a Biblioterápiáról, és délután a Tiszavirág tanyahajón ért véget az Ünnepi Könyvhét.

Kapcsolódó galéria

Ünnep könyvhét megnyitó 2022