Hatályát vesztette egy fontos kormányrendelet – Változik az okmányok érvényessége

Január elsejétől új szabályok léptek érvénybe, nem fogadják majd el a lejárt okmányokat. Az erről szóló kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet után 60 napig még érvényesek maradt a papírok, év elején viszont ez hatályát vesztette. Így 2022. június 30-ig mindenkinek meg kell hosszabbítania a lejárt okmányokat és az autók műszaki vizsgáját.

Jogosítvány, személyazonosító igazolvány, hatósági engedélyek – az államigazgatás számos területén találkozhatunk ezekkel az okmányokkal, okiratokkal, amelyek valamilyen jogosultságot vagy adatot igazolnak. Ezeket a papírokat csak bizonyos ideig lehet használni, aztán érvényességüket vesztik. A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt viszont a tulajdonosok az elmúlt közel két évben számos haladékot kaptak az okmányok megújítására.

Változik egy fontos szabály

Egy korábbi szabályozás nem konkrét dátumot jelölt meg, hanem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjától számított 60 napban határozta meg az okmányok érvényességi idejét, az erről szóló kormányrendelet azonban január elsejétől hatályát vesztette a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint. Az Országgyűlés még karácsony előtt döntött a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és ezzel összefüggésben több szabályozási kérdésről. Utóbbiakról a Magyar Közlöny egyik számában jelent meg a parlament által elfogadott törvény, amely többek között rögzíti azt is, hogy akinek 2020. március 11. és 2020. július 3. között vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között járt vagy jár le a hivatalos okmánya, az 2022. június 30-áig érvényes lesz.

A december 17-én elfogadott törvény külön megemlíti a hivatalos okmányok között a forgalmi engedélyeket, de a korábbi szabályozások alapján ebbe a körbe sorolhatók a diákigazolványok is. A jogszabály viszont azt is kimondja, hogy a meghosszabbított érvényességi idő nem akadálya annak, hogy valaki ezt megelőzően intézkedjen okmánya cseréjéről.

Nem érdemes várni

Sokan hónapokon keresztül nyertek időt azzal, hogy a veszélyhelyzet miatt nem volt kötelező megújítani a műszaki vizsgát, így akár másfél éve lejárt papírokkal is közlekedhettek legálisan. Korábban az Országos Rendőr-főkapitányság baleset-biztonsági oldala is foglalkozott a témával, ahogy írták, 2021 végére akár olyan járművek is közlekedhettek az utakon, amelyeknek már 20 hónapja lejárt az engedélye. A gépjárművel közlekedők számára további fontos információ, hogy a lejárt műszaki vizsgával csak Magyarország területén használhatók a járművek. A forgalmi engedélyek érvényességének hosszabbítása nem vonatkozott azokra a járművekre, amelyeknek az okmánya a két veszélyhelyzet, vagyis a 2020. július 3. és november 4. között járt le. Az sem mellékes, hogy a kormanyhivatal.hu már 2020-ban felhívta a figyelmet, hogy ugyan a veszélyhelyzet alatt meghosszabbodik a forgalmi engedélyek érvényessége, de a jogszabályok szerint továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak. Éppen ezért rossz állapotú gépkocsikkal útnak indulni továbbra sem szabad, még akkor sem, ha a jogszabályok erre lehetőséget biztosítanának. A műszaki vizsgaállomások és a vizsgáztatást is vállaló autószerelő műhelyek nyitva vannak, a biztonságos közlekedés érdekében pedig nem biztos, hogy érdemes kivárni a június 30-ai határidőt.

Lejárt okmányok

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2020. március 11. és 2020. július 3. között több mint 522 ezer személyazonosító igazolvány, 163 005 útlevél és 348 568 vezetői engedély érvényességi ideje járt le. Az első veszélyhelyzet elrendelése és 2021 szeptembere között azonban mindössze 430 034 személyi igazolványt, 64 733 útlevelet és 309 817 jogosítványt újítottak meg, ugyanakkor a Belügyminisztérium szerint ezek nem feltétlenül azonosak az első veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, ám meghosszabbított érvényességű okmányok számával. Ebből arra lehet következtetni, hogy sokan éltek a lehetőséggel, és nem hosszabbították meg a lejárt dokumentumok érvényességét.