Hagyomány a Városházán: jókívánságokat és szerencsét hoztak a kéményseprők
Fotó: Szarka Lajos

A kéményseprők városházi látogatása már évtizedes hagyomány Nyíregyházán. A fekete ruhás szakemberek érkezése, köszöntése a régi mondóka és a babona szerint is szerencsét hoz. Pezsgős koccintással is köszöntötték egymást és az új évet a szakemberek, valamint a város vezetői, akik örömmel fogadták a jókívánságot, hiszen mindannyian komoly tervekkel készülnek az új esztendőre is.

Díszruhában, cilinderben, rugós kotróval érkeztek új évet köszönteni a kéményseprők a Városházára hétfőn. A szerencsehozó mesteremberek a sajtó munkatársait is köszöntötték. A régi mondóka szerint a kéményseprők szerencsét hoznak, ami abból ered, hogy elég ritka szakmának számított a kéményseprő, többnyire megyénként csak egy kéményseprő volt szolgálatban, ezért hogyha találkoztak velük az emberek és a kéményüket is megtisztították, akkor szerencsések lehettek, ugyanis így nem égett le a házuk. Dr. Kovács Ferenc polgármester a három alpolgármesterrel, Dr. Ulrich Attilával, Jászai Menyhérttel és Dr. Podlovics Rolanddal értékelték a 2022-es esztendőt. Emlékeztettek: a tavalyi év nagyon megterhelő volt a lakosság és a városvezetés számára is, azonban ennek ellenére is sikeres esztendő van mögöttünk.

Itt Nyíregyházán is egy 10 éves aranykor van mögöttünk, sokat fejlődött Nyíregyháza, amely mögött sok munka és energia van, menet közben jöttek a hullámhegyek és völgyek, és ebben kellett jó minőségű, színvonalas, egymásra épülő, értelmes, és a város és a városlakók érdekeit szolgáló fejlesztéseket megvalósítani. Mi ezt szeretnénk folytatni. Most nem könnyű a helyzet, az elmúlt évben sem volt könnyű, most a következő 10 évben is az elsőrendű feladat a közúti infrastruktúra fejlesztése lesz. A nagykörút bezárása megkezdődött tavaly tavasszal, ez 1982 óta volt ígérve és tervezve, 40 év kellett ahhoz, hogy eljussunk ide. Ezzel meglesz Nyíregyházának egy belső körútja, és a külső korgyűrűnek megkezdődött a környezeti hatástanulmánya és a nyomvonalvizsgálata, amit remélem, hogy nyárig be tudunk mutatni, hogyan zárulhat be Nyírszőlőstől Nyírturáig a hiányzó rész.”

A polgármester hozzátette, az ipari parkban is komoly fejlesztések kezdődtek és vannak folyamatban, amelyek a jövőben tovább bővülnek majd. Ezek mellett az intermodális csomópont, a Tokaji úti aluljáró, a gazdaságfejlesztés és turisztika fejlesztése, de még a városrészek kapcsolatának elősegítése is a jövő feladatai közé tartozik. A város vezetői hagyományosan az új év első munkanapján köszönték meg a sajtó munkatársainak a 2022-es pontos és hiteles tájékoztatást, amely szintén számos új kihívást hozott számukra a már évek óra tartó pandémiás és gazdaságilag is terhelt időszakban.

Kapcsolódó galéria

Újévi jókívánságok a Városházán 2023