Gyártásszimulációs eszköz – Új gépet helyeztek üzembe a Digitális Alkotóműhelyben

122 millió forintos gyártásszimulációs eszközt helyeztek üzembe a Digitális Alkotóműhelyben. Ezzel a szakképzési centrum intézményei a legkorszerűbb technológiával tudják modellezni a gyártásban használatos gépek működését. A megyében jelenleg 18 ezer diák tanul a szakképzésben, jelentős részük Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum is része „A gazdaság fokozatváltást támogató innovatív képzések” című kiemelt projektnek, amely egyik célja, hogy felkészítsék a diákokat a digitalizációra, az ipari automatizálásra és a különböző rendszerek alkalmazására majd leendő munkahelyeiken. Ezt szolgálják a Digitális Alkotóműhelyek is, amelyek közül az első Nyíregyházán kezdte meg működését még 2019-ben.

Ebből is látszik, hogy Nyíregyházának és a szakképzési központnak mennyire fontosak a fiatalok és az ő jövőjük. Tudjuk nagyon jól, hogy az oktatás, a képzés nagyon fontos, hiszen a 21. századnak megfelelő kritériumoknak teszünk ma eleget, a technológiai háttér mindenkit elért, a cégek, a gazdasági szektor is folyamatosan azon van, hogy fejlessze önmagát, mi pedig a fiatalokat” – mondta a rendezvényen dr. Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Új gép

Ebben a 300 négyzetméteres csarnokban a szakképzésben tanuló minden diák fejlődhet, gyakorlati tudásukat a különböző szakmáknak megfelelően modern eszközökkel fejleszthetik. Most tovább gyarapodott ez a géppark, egy több mint 122 millió forintos gyártásszimuláció eszközt üzemeltek be, amellyel modellezni tudják a gyártásban használatos gépek működését.

Mikor bejövök ide, ebbe a terembe, mindig egy gondolat jut először az eszembe: Álmodj, tervezz és alkoss. Közel hét éve tervezünk és álmodunk közösen főigazgató asszonnyal. Az alkotás ketten nem működne, ezért mindig bevonjuk a tíz iskolánkat, oktatókkal, diákokkal, dolgozókkal együtt és így tudunk olyat alkotni, amire szerintem a város, a megye és még az ország is büszke lehet” – mondta köszöntőjében a Nyíregyházi Szakképzési Centrum kancellárja, Pájer Attila.

Népszerű a szakképzés

A szakképzés sokat változott az elmúlt években, gyakorlatorientált lett, olyan tudást kapnak az intézményekben és a műhelyekben a diákok, amit kamatoztatni tudnak a leendő munkahelyükön. A pozitív irány számokban is tükröződik.

Ez az a megye, ahol több mint 18 ezer diák tanul a szakképzésben. Ha ennyi diákot meg tudtunk fogni a szakképzéssel, ahhoz az is kellett, hogy valóban azok a kollégák, akik szívügyüknek tekintették a szakképzést, nemcsak a diákokat, hanem a diákok szüleit is meg tudták szólítani” – nyilatkozta Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke.

Az idei felvételi adatok is azt mutatják, hogy most is népszerű volt a szakképzés az általános iskolások szempontjából.

Aki nyolcadik osztály után tovább tanul – sajnos néhány százalék nem tanul tovább, ők vannak a legrosszabb helyzetben a piacon –, annak a 42 százaléka technikumba jelentkezik, 20 százaléka a hároméves szakképző intézményekbe, ez összesen 62, valamint 34 és fél százalék pedig a gimnáziumokba” emelte ki dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője.

Tehetséges diákok

A Digitális Alkotóműhely maga az innováció, ennek is köszönhető, hogy az itt tanuló tehetséges diákok évről évre dobogós helyeket érnek el különböző országos versenyeken, számtalan példa volt erre a közelmúltban is – mondta a város alpolgármestere.

Ha az ember történészként is figyel a múlt és a jövő változására, akkor láthatja, hogy ez a gép nem ugyanaz a gép, olyan mint egy számítógép, ami már mindent tud. Nyíregyháza egy élhető, fiatalos város, ahol olyan cégek vannak, amelyeknek szüksége van a jól képzett, digitális technikában is jártas munkaerőre” – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

Lehetőség mindenkinek

A szakképzési rendszerben az is fontos, hogy úgynevezett rugalmas tanulási utakat kínáljon azoknak, akik csak általános iskolai bizonyítvánnyal vagy még azzal sem rendelkeznek, de szeretnének valamilyen szakmát tanulni. Az új törvény alapján Nyíregyházán is elérhető a Műhelyiskola, a Dobbantó program és az Orientációs évfolyam, így mindenki végzettséget szerezhet magának, aki akar, kortól függetlenül.

Kapcsolódó galéria

Gyártásszimulációs eszköz átadás a Szakképzési Centrumban