Gulyás Gergely: A kormány kiterjeszti a kamatstopot a kis és közepes vállalkozásokra is!
Fotó: Illusztráció

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton 11:30-tól sajtótájékoztatót tartott.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A kormány szerdai ülésén európai uniós helyzetelemzést tartott és gazdasági ügyekkel foglalkozott. 

Európában és Magyarországon szankciós infláció van, szankciós felárat kell fizetnünk az energiáért és ez súlyosan befolyásolja negatív irányban a családok helyzetét. A kormány fenntartja az árstopok politikáját a továbbiakban is.

A kormányülésen arról is döntés született, hogy a kamatstopot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók Országos Szövetségének kérésére kiterjesztik a kis- és középvállakozásokra, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelporgramját és gyármentő programot is hirdetnek.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a kamatstop és a Széchenyi Kártyaprogram a hitelpiac támogatása miatt nagyon fontos. A szankciós infláció ellen küzdünk, de eközben el kell kerülnünk a recessziót is. 

A kamatstop a változó kamatozású hitelekre vonatkozóan június 28-i szinten rögzíti a kamatot, ami 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb. Ma ez 16,69 százalékot jelent, ezt mérséklik vissza a június végi szintre.

November 15-től vezetik be a kamatstopot,
de akik átárazódtak, visszakerülnek a referenciaidőpontra. Előreláthatólag jövő év június 1-ig lesz érvényben, csakúgy, mint a lakosság esetében.

A kis és közepes vállalkozások esetén a hitelek körülbelül 60 százaléka támogatott hitelt jelent, azaz növekedési hitelprogram vagy a Széchenyi Kártyaprogram részei. Ugyanakkor 40-45 százalékot érint a változó kamatozású hitel, ami körülbelül 60 ezer kkv-t érint. A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben. A forgóeszköz- és beruházási hitelekre is vonatkoznia kell az intézkedésnek.

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a Széchenyi Kártya meghosszabbítása nagyon sikeres program, továbbra is megmarad. Jövő év első felében is folytatódik, január 1-től az új kamat 5 százalék, addig 3,5, ami nagyon alacsonynak számít.

A termékkört áramvonalasították, tartalmaz egy beruházási, forgóeszköz, turizmus, agrár és mikrohitelkártyát. A kamattámogatást a kormány ki fogja fizetni, az 5 százalékos kamat január 1 után garantált.

A bankadó gazdaságösztönzési eszközként való használatán is dolgoznak, azaz, aki hitelez, az kevesebb bankadót fizet, akit pedig nem, az többet fizet
– ismertette Nagy Márton.

Az uniós csúcstalálkozó eredményes volt

Gulyás Gergely az uniós csúcs eredményeit is kommentálta. A csúcsot megelőzően, amikor a bizottság javaslatait megismerték, fennállt az a veszély, hogy Magyarország gázellátását veszélybe sodorják.

A gázársapka, ami újabb szankciót jelentett volna, veszélybe sodorhatta volna Magyarország gázellátását, de ezt sikerült megakadályozni.
Sikerült mindent megvédenünk, ami nekünk fontos volt, ami előnyös lehet, azt elfogadtuk – összegzett. Az uniós csúcstalálkozó eredményes volt és talán sikerrel hozzájárul majd ahhoz, hogy a valóságtól elszakadt árak visszatérjenek a földre.

A kis- és középvállalkozások október 20-tól jelentkezhetnek a kamattámogatási programra az energiatamogatas2022.hu oldalon, ide várjuk a kkv-k jelentkezését.

Eddig ezer cég jelezte igényét – felelte a közmédia kérdésére Nagy Márton, hozzátéve: potenciálisan közel kilencezer fő jelentkezhet a pályázatra.

A részletekről elmondta, hogy az idei év utolsó 3 hónapjára lényegében rezsitámogatást ad a kormány a cégeknek, a növekmény közel 50 százalékát kifizetik, a jövő évben pedig beruházástámogatást adnak a vállalkozásoknak. Kitért arra is, hogy

a Széchenyi kártyára nem csak kamattámogatást adnak, hanem az önerőt is támogatják 15 százalékig az energiahatékonysági, zöld beruházások esetén.
Gulyás Gergely miniszter hozzátette: vidéken Balla György, a fővárosban és a kerületekben pedig Láng Zsolt fog tárgyalni a cégekkel.

A nemzeti konzultáció online kitöltésének indulásáról érdeklődött a Magyar Nemzet.

A kérdésre Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő válaszolva elmondta: néhány napon belül elindul az online kitöltés. Hozzátette: még a mai napig érkeznek postai úton a papíralapú ívek. Az is kiderült, hogy az eredményekről akkor tájékoztatja a lakosságot a kormány, ha már van érdemi eredmény.

Magyarország megkérdezi az emberek véleményét

A baloldal véleményére reagálva miszerint a konzultációs íveket a tűzre kell dobni a kormányszóvivő elmondta, hogy nagy eredmény, hogy Magyarország elsőként kérdezheti meg, a szankciókról a lakosságot.

A szankciók emelték az egekbe az árakat

A gázársapka hírére jelentősen emelkedett az energiahordozók ára. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta az energiaárakra vonatkozó hírekre reagálva elmondat, hogy iszonyú hektikus a változása az piaci áraknak.

Összességében az látható, hogy a szankciók emelték az egekbe az árakat. A miniszter bízik abban, hogy az EU által kitalált módszerek hatással lesznek tőzsdei áraknak, azonban elmondta, ennek időt kell adni.

Fix öt százalék lesz a kamat

Nagy Márton az Origo kérdésére elmondta, hogy a kkv-k első körben jövő év július elsejéig vehetik fel az öt százalékos, állami kamattámogatású hitelt.
„Garantáljuk, hogy fix öt százalék lesz a kamat, nem fog változni a futamidő alatt” – szögezte le a miniszter, megjegyezve, hogy ez a hitelkonstrukció a jelenlegi helyzetben igen kedvezőnek számít.
Elmondta azt is, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés 1 százalék körül alakuljon, és hazánk elkerülhesse a recessziót.

Gulyás: Üdvözelndő a felismerés 

Macron elnök nyilatkozatát, amelyben a francia elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok másoknál jóval olcsóbban szerzi be az energiát, Gulyás Gergely úgy kommentálta: üdvözli a felismerést, de a kormány eddig is tisztában volt vele, hogy Magyarország olyanokkal versenyez a globális versenyben, akik negyed-ötöd-hatod áron kapják a nyersanyagot. Az Egyesült Államok is ilyen, ennek megfelelően kellene Európának meghoznia a saját döntéseit, intézkedéseket – fogalmazott.

Nagy Márton elmondta, hogy vagy moratóriumot, vagy kamatplafont alkalmazhat a kormány, egyszerre nem célszerű mindkettőt. A fix kamatozású hitelek nincsenek kitéve a jelenlegi gazdasági környezetnek. A magas kamatlábak a változó kamatozású hiteleket érintik, ezért náluk szükséges fellépni. Hozzátette: azon dolgozik a kormány, hogy a ne érje a gazdaságot újabb sokk a kamatlábak emelkedése miatt. A kormány ott avatkozik be, ahol szükség van rá – húzta alá a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter.

Hálózatjavítás nélkül nem lehet több energiát feltáplálni

A napelemek változtatásával kapcsolatban tett fel kérdést az ATV újságírója.
Gulyás Gergely elmondta, kormánynak kiváló energetikai szakértők dolgoznak, van 3000 megawatt (MW) napenergia, amely fel van táplálva a rendszerre, emellett pedig jelenleg 5000 MW előjegyzés van, így már nem bír el a rendszer ennél többet.

A problémát a hálózat jelenti, ameddig nincs hálózatjavítás, addig nem lehetséges több energiát feltáplálni. Amennyiben a kormány megkapja a Magyarországot illető pénzeket, további napelemek kerülhetnek fel.

A gyármentő programot Szijjártó Péter jelentette be szombat reggel, ezzel kapcsolatban Nagy Márton elmondta, a lakosság rezsivédelemben vesznek részt, rezsicsökkentett árat fizetnek, a kormánynak a munkahelyeket kell támogatni emellett. A munkahelyek védelme a KKV-nél a legfontosabb, ezeket a vállalatokat kell támogatni. Kiemelte, hogy a cégeken keresztül a családokat is támogatják, mivel megmaradnak a kenyérkeresők munkahelyei.

Gulyás Gergely elmondta, nincs végleges döntés még a családtámogatási rendszer 2023-as elemeiről. Aláhúzta, hogy a kormány nem kíván a családtámogatásokon spórolni. 2023-ban is annyit szeretne költeni, mint az idei évben. Azt viszont hozzátette, hogy meg kell vizsgálni, melyik program milyen hatékonyan működik.

Az infláció rossz, több eszközzel harcolnak ellene

Nagy Márton kérdésre válaszolva rögzítette, hogy az infláció rossz dolog, a jegybank folyamatosan harcol a kamatok emelésével a drágulás ellen. Hozzátette: a kormány az árstopokkal küzd az infláció ellen. Értékelése szerint idén még nem, de a jövő év végére egyszámjegyű infláció várható.

Brüsszel politikai szimpátia alapján tart vissza forrásokat egyes tagállamoktól

A Pesti Srácok azt kérdezte, mit szól a kormány ahhoz, hogy a lengyel sajtó szerint az Európai Bizottság visszatartja az uniós forrásokat is, nem csak a helyreállítási alap forrásait.

„A döntést méltánytalannak, jogellenesnek és politikailag motiváltnak tartjuk” – jelentette ki válaszában Gulyás Gergely, aki szerint olyan időszakban, amikor Európa egységességére lenne szükség, minden ilyen – jogalap nélküli – döntés csak gyengíti az uniót.
Hangsúlyozta, az EB nem tartja tiszteletben a jogszabályokat, és politikai szimpátia alapján tart vissza forrásokat egyes tagállamoktól.

Elfogadhatatlan, magyarellenes a munkácsi turul szobor elleni akció

A munkácsi turul szobor ledöntésére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely úgy felelt: elfogadhatatlannak, magyarellenes akciónak tartja a történteket.

A Dunaferrnek jelenleg azért van problémája, mert a mögötte álló bank kihúzta alóla a talajt a szankciók miatt

A HVG kérdésére válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a Dunaferr ügyében jogi kérdések állnak fenn, ugyanis tisztázni kellene, hogy a szankciók vonatkoznak-e a cégre. Ezt a bonyolult tulajdonosi háló miatt egyelőre nem látják. A kormány célja, hogy Magyarországon legyen acélipar, de ehhez meg kell ismerni a jogi és gazdasági hátteret, ez az elsődleges cél. Nagy Márton hozzátette: A Dunaferrnek jelenleg azért van problémája, mert a mögötte álló bank kihúzta alóla a talajt a szankciók miatt.

Probléma nem a plakáttal van, hanem a szankciókkal

Szentkirályi Alexandra a nemzeti konzultáció plakátjaira vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy a háború kétféle nagyon súlyos válsághelyzetet állít elő. Az egyik a humanitárius válság, amiben Magyarország a kezdetektől fogva helytáll, a másik pedig gazdasági dimenzió.

Ha a szankciós nyomás nem lenne, nem kellene az európai országoknak ilyen súlyos árat fizetnie.
A probléma nem a plakáttal van, hanem a szankciókkal – jelentette ki. Láthatjuk, hogy a szankciók felrobbantották az energiaárakat és bombaként hatnak a magyar családok megélhetésére. Többszöri kérdésre is kifejtette, hogy adekvátnak tartja a plakátot. Emlékeztetett, hogy hazánk eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy béke legyen, Budapestet is felajánlottuk a tárgyalások színhelyéül.

Európa a saját önérdekének a képviseletére nem képes

A TV2 az amerikai nagykövetség nagy port kavart videójáról kérdezte Gulyás Gergelyt, amelyben Vlagyimir Putyin mellett említettek magyar kormánypárti politikust is. „A nagykövetek feladata, hogy a fogadó országgal a legjobb viszonyt alakítsák ki, és ezért abban bízunk, hogy az amerikai nagykövetség is így fog eljárni” – reagált Gulyás Gergely, megjegyezve: mi szövetségesei vagyunk az Egyesült Államoknak.

Egy másik kérdésre jelezte, Amerikának nem dolga megvédeni Európát, ha Európa a saját érdekeinek érvényesítésére sem képes.

Nem az a baj, ha Amerika kér valamit, hanem ha Európa anélkül teljesíti a kérést, hogy a saját érdekeit figyelembe venné – közölte.

Már ma is legalább akkora a migrációs nyomás Magyarország déli határán, mint 2015-ben

Gulyás Gergely hangsúlyozta: jelentős migrációs hullámra számít a háború miatt kialakult élelmiszerválság kapcsán, pedig már most is ott vagyunk, ahol 2015-ben voltunk, azaz már ma is legalább akkora a migrációs nyomás Magyarország déli határán, mint 2015-ben.

Forrás: hirado.hu