Geopolitika a 21. században: Szakmai rendezvénnyel nyit az MCC Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Az idei tanévtől már Nyíregyházán is várja a tehetséges fiatalokat az immáron 26 éve működő Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szeptembertől 6000 diákot számláló intézmény remek lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a legkiemelkedőbb tanulók még jobban elmélyíthessék tudásukat és kihasználják a bennük lévő rejtett lehetőségeket. Az MCC nyíregyházi képviselete szakmai rendezvénnyel egybekötött megnyitót tartott.

A megnyitó eseményen részt vett Jászai Menyhért alpolgármester is, aki örömét fejezte ki, hogy Nyíregyháza lett az egyik helyszíne az MCC-nek, hiszen a városvezetés is mindig fontosnak tartotta, hogy a fiatalok tehetséggondozása helyben is megvalósulhasson.

„Szeptemberben elindult a program, a megyebeli fiatalok egy tehetséggondozó hálózatba csatlakozhatnak be. Ez mindenképpen segíti a gyerekek előrejutását, de ez egy nemzetstratégiai ügy is. A 15 központ egyike működik Nyíregyházán, közismert, hogy az önkormányzat tehetségbarát díjat kapott, nagyon sok programunk van, ami a fiatalokat szolgálja, azt gondolom, hogy az MCC és az önkormányzat programjai nagyon jól kiegészítik egymást, és nagyon jól együtt fogunk tudni dolgozni a jövőben.”

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig.

„Ez nemcsak a diákoknak lesz jó, hanem a szüleik, a kollégák és a város minden polgára élvezheti majd az MCC központ előnyeit, ahol a képzések mellett érdekes előadásokat, konferenciákat és beszélgetéseket hallhatnak, amely a város minden lakosa előtt nyitott lesz” – mondta Szalai Zoltán főigazgató.

Jelenleg 15 magyarországi és összesen 24 kárpát-medencei helyszínen van jelen az MCC. A 15 központ egyike került Nyíregyházára, az első tanévben pedig már 60 gyerek be is iratkozott, de az összlétszám a tervek szerint eléri majd a 200 főt is. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője a kerekasztal-beszélgetés témájára utalt, ami ezúttal az ukrán háború, valamint a migránshelyzet volt.

„Nagyon vigyáz a kormányzat arra, hogy ne keveredjünk bele a háborúba, de közvetlen hatások is vannak. Itt jön be a legtöbb menekült, itt kellett a legtöbb energiát fordítani a határ őrzésére, számos olyan feladat van, amely közvetlenül érinti a megyét és az önök életét.”

Még március végén jelentették be, hogy a 2022-es tanévtől már Nyíregyházán is elérhetővé válik a Mathias Corvinus Collegium képzése a Kálvin téri épületben, most pedig szakmai rendezvénnyel hivatalosan meg is nyitották.

Kapcsolódó galéria

MCC-start Nyíregyházán 2022