Focus on the road – Drónnal is ellenőrzi a közlekedőket a rendőrség
Fotó: Illusztráció

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, vagyis a ROADPOL a napokban Focus on the road elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ennek keretében minden olyan tevékenységet ellenőriznek, amely elvonhatja a vezető figyelmét a közlekedésről, legyen az a kézben tartott mobiltelefon használata, vagy éppen a vezetés közbeni evés.

Akár 40 méter magasból is jól látszik, ha valaki nem kötötte be a biztonsági övét, ha kézből telefonál, vagy éppen akár egy szendvicset eszik vezetés közben. A napokban kezdődő és a héten tartó ellenőrzés ezekre az esetekre hívja fel a közlekedők figyelmét, ezzel is biztonságosabbá téve a városunk útjait.

Most a Focus on the road elnevezésű akciósorozatunk van folyamatban, mely arról szól, hogy a vezetéstől elvonó tevékenységeket ellenőrizzük. Ez elsősorban a mobiltelefonálás, de ilyen az étkezés is. Más jogsértés esetében is intézkednek a kollégák, melyek kimenetele attól függ, hogy mennyi és milyen jogsértést követett el az adott állampolgár adott helyzetben” – mondta el Koncz László osztályvezető.

Az ellenőrzéshez egy drónt is használnak a rendőrök, amely egyre kedveltebb a kollégák, de a lakosság körében is, ugyanis ők is egyre jobban hozzászoktak az eszköz jelenlétéhez.

Az nem örül, aki áldozatává esik, de ezt maguknak köszönhetik az állampolgárok. Ha kicsit odafigyelnek, hogy bekapcsolják a biztonsági övet, vagy ha tényleg vezetés közben kell felvenni a telefont, akkor azt tegyék maguk mellé az ülésre kihangosítva, vagy használjanak headsetet, vagy az autó kihangosítóját, és akkor megelőzünk sok veszélyforrást, akár egy váratlan gyalogoskilépést, egy kihajtást, vagy bármilyen, a forgalomban történő változást meg tudunk előzni akkor, ha két kézzel tudjuk fogni a kormányt.”

A leginkább pedig ez okozza a veszélyt a telefonálás és az evés közben, hogy nem két kézzel irányítjuk az autót, tette hozzá az alezredes. A drónos ellenőrzés mellett a napokban a testkamerák és a menet közben rögzítő kamerák is szolgálatban vannak, amelyek alapján számos jogsértést tudnak rögzíteni és szankcionálni a rendőrök.