Fényes főtér, rendezvények nélkül - Sok elképzelést átírt a világjárvány
Fényes főtér, rendezvények nélkül - Sok elképzelést átírt a világjárvány

A szaloncukor így is eljut az ovisokhoz, ha nem is a Mikulás viszi

Sok elképzelést átírt a világjárvány. Ősz elején még reménykedhettünk abban, hogy az adventi időszakot külsőségeiben is a megszokott módon élhetjük meg, ám a pandémiás rendelkezések ezt nem teszik lehetővé.

Így hiába tervezték az önkormányzatnál a főtéri programokat, a Varázslatos Karácsony kiállítást, a vásári forgatagot, vagy a múzeumi, könyvtári eseményeket, ezeket a 2021-es naptárba lehet csak beírni. Egyedül a fények gyúlnak fel a Kossuth téren, azok sem rendezvény keretében.

A színpad idei szerepe

A hét közepén már az utolsó simításokat végezte a NYÍRVV Nonprofit Kft. a főtér csinosításán, melynek központi eleme továbbra is a színpad. Sokan kérdezték: ha fellépő nem lesz rajta, miért van rá szükség? A Városüzemeltetés tájékoztatása szerint természetesen nem véletlenül került most is megszokott helyére, a városháza elé. S nem azért, mert egyelőre december elejéig tart az országos rendezvénystop, így bíznának az esetleges feloldásban, hanem más, praktikus oka van. A tavalyi szezonra megalkotott és megkedvelt fényháló tartóoszlopai közül kettő is a színpadi elem szerves része. Így szó szerint tartja a fejünk felett a díszkivilágítást, amikor alatta (maszkban!) elsétálunk, mert az nem tilos. S talán néhány szelfi helyszíne is lehet, vagy legalábbis egy jelzés: itt a fellépők helye, reméljük, jövőre élettel is megtelik.

Díszkivilágítás igen, programok nem

Ami tehát nem marad el: a fényáradat a főtéren. Igaz, most nem lesz rendezvénnyel körített, nagy sokaságban, közösen megélt gyertyagyújtás vasárnaponként. De aki advent idején, sötétedés után (de még nyolc óra előtt...) a belvárosban sétál, kaphat valamit az ünnep szépségéből. A Kossuth tér és a környező utcák mintegy tíz kilométernyi fénnyel lesznek összességében díszítve, ebből három önmagában a nemrég felállított, 17 méter magas feketefenyőt, a város karácsonyfáját. Mint korábban írtuk, a városháza külsejére nagyjából 15 százalékkal több fény jut, az erkély oszlopait és a teraszt is bevonva, s hárommal több óriás fa lesz világító gömbökkel dekorálva. Újdonság továbbá, hogy a Városalapító atyák szobrának környezetében lévő fél tucat fát is feldíszítenek.

Figyelmesség a kicsiknek

A betlehem is elkészül, ám az adventi forgatag máskor forralt bortól, teától, sült finomságoktól illatozó házai csak díszítő funkciót kapnak és üresek maradnak, csakúgy, mint a Mikulásé. Az önkormányzat azonban nem feledkezik meg az ovisokról. A Varázslatos Karácsony kiállítások mellé minden esztendőben szaloncukorral kedveskedtek a kicsiknek a városháza Krúdy termében. Mivel most nem rendezhető meg a különleges tárlat, a városvezetés eljuttatja a csemegét a nevelési intézményekbe. E kis gesztus is jelzés: amit e keretek között lehet, megtesznek, örömöt okozva és tartva a hagyományt.