38. születésnap, 38 mérföld: karantén alatt, a kertben futotta le az ultramaratont
38. születésnap, 38 mérföld: karantén alatt, a kertben futotta le az ultramaratont

Sportolni hatósági karanténban sem lehetetlen, ezt bizonyította a jelenleg Angliában élő, de nyírturai Szendrei Szilvi, aki a kertben futotta le a 38 mérföldes – 61,2 kilométeres – ultramaratont 9 óra 30 perc alatt, pont a 38. születésnapján. Az akciójával arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a koronavírus – ahogy õ mondja – nem játék, és bármennyire nehéz helyzetben vagyunk, a remény hal meg utoljára. Ezzel a felfogással éli ugyanis a mindennapjait közel egy hónapja, amióta az édesanyja (egy hónapja van a kórházban, 3 hete lélegeztetőgépen és mélyaltatásban)  a Jósa András Oktatókórház intenzív osztályán fekszik…

Szeptember 1-tõl minden olyan magyar állampolgárt, aki külföldről tér haza, a belépéskor automatikusan hatósági házi karanténra köteleznek. A házi karantén idejét szeptember 21-tõl 14-rõl 10 napra csökkentették. Szendrei Szilvi erre reagálva mutatta meg, hogy Angliából hazatérve karantén ide vagy oda, otthon is le lehet futni az ultramaratont. Ráadásul tette mindezt most meg az édesanyjáért is...

Törölték a járatát

- Bár itt születtem, de már Angliában élek, így a Nyír­turán élő édesanyámat sem láttam 2 és fél éve. Augusztusban szerettem volna hazajönni hozzá, de törölték a járatomat. Aztán most, egy hónappal ezelőtt a családomból hárman is megfertőződtek koronavírussal, a nagymamám ennek szövődményeiből sajnos már nem tudott kigyó­gyulni, az édesanyám pedig azóta is mélyaltatásban fekszik. Amikor ezt megtudtam, eldöntöttem, hogy bármi áron is, de hazajövök hozzá, mert látni akarom őt, és elmondani neki mindent – kezdte a beszélgetést Szilvi.

„Anyáért is futottam”

– Mivel az édesanyám kórházban van, az õ házába kerültem karanténba. Itt, a kertjében futottam le múlt hét pénteken az ultramaratont, pont a 38. születésnapomon. Amíg be voltam zárva (vasárnap járt le a karanténom), szerettem volna elterelni a gondolataimat és ezzel az akcióval is felhívni a figyelmet arra, hogy a koronavírus nem játék. Sokan még mindig nem hiszik el, hogy „létezik”, de én már tudom, hiszen megtapasztaltuk. Az ultramara­tont ezért anya miatt is teljesítettem.

460 kör, 9 és fél óra alatt

– Reggel fél hatkor kezdtem, összesen 460 kört futottam le. Az ultramaraton 9 és fél órán keresztül tartott, időnként azonban meg kellett állnom és felsétáltam a kertből, hogy ha jönne a rendőrség ellenőrizni, akkor megtaláljanak, de szükség volt hidratálásra és mivel a fű is vizes volt, egyszer a cipőmet is lecseréltem. Az eleje különösen jól ment, a szervezete egy hosszútáv futónak a sok éves edzés alatt hozzászokik a fizikai terheléshez, tudtam, hogy fog a testem reagálni és az is hajtott, hogy végig anyára gondoltam. Volt, hogy az elmém azt mondta, nem bírom tovább, de aztán leküzdöttem ezt. Főleg akkor, amikor keresztapám átszólt nekem a szomszéd kertjéből, hogy most beszélt a kórházzal és édesanyám állapota javult. Bár tudtam volna még tovább futni, de nem akartam és 61,2 kilométer teljesítése után megálltam.

Szilvi, noha Angliában egy futóklub tagja és gyakorta teljesít kihívásokat, ekkora távot még soha nem tett meg. Az eddigi csúcsa 52 kilométer volt, amit a koronavírus első hulláma alatt futott le társával, aki éppen akkor ünnepelte a 40. születésnapját. Azt mondja, a közeljövőben nem tervez hasonló maratont, hiszen a testének is regenerálódni kell. Egyelőre itthon marad, és bízik benne, hogy mihamarabb hazatérhet hozzá az édesanyja is.

 

 

Virtuális futóverseny Nyíregyházán

Az elhalasztott I. Nyíregyházi Futófesztivál szervezői elindították Nyíregyháza első virtuális futóverse­-nyét; 2020. november 17. és december 31. között várnak minden sportolót!  Tavasszal a futók nem vehették nyakukba az I. Nyíregyházi Futófesztivál befutóérmét, most az arra az eseményre készült érmekért futhatnak! A teljesítést követően egy internetes felületen kell feltölteni a futásuk eredményét, ami bekerül egy eredménylistába is, és egy digitális oklevelet is kapnak róla.

További infók a  http://www.nyiregyhazi­futo­fesztival.hu  weboldalon és az esemény Facebook-oldalán.)