Környezetvédelmi együttműködés – Az egyetem, egy általános iskola és a NYÍRVV között
Fotó: Szarka Lajos

A környezetvédelem érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Egyetem, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft., valamint a Nyíregyházi Tankerületi Központ. A felsőoktatási intézmény célja, hogy megkapják az Öko-Egyetem címet, az általános iskola és a NYÍRVV pedig a környezetvédelem fontosságára és a hulladékgazdálkodás helyes gyakorlatára hívják fel a figyelmet.

 

Újabb együttműködési megállapodást írt alá az egyetem, ezúttal a Móra Ferenc iskola Petőfi Sándor tagintézményével és a NYÍRVV-vel péntek délelőtt. Az általános iskola intézményvezetője, Bajnai Kornél a világhálón keresztül csatlakozott az eseményhez, beszédében úgy nyilatkozott, intézményük mottója, az „Együtt többre vagyunk képesek, mint egyedül”, ebben az együttműködésben is jól megjelenik. A felsőoktatási intézmény a tudását, illetve az eddigi kutatásokon elért eredményeit teszi hozzá a környezetvédelem érdekében indult közös munkához.

„Fő célunk az, hogy a különböző versenyek szervezésében az iskolákban, különböző szemléletformáló és érzékenyítő programokban jelen legyünk, illetve jelen kívánunk lenni a NYÍRVV városszépítő, hulladékcsökkentő, hulladékszedő programjaiban is. Szeretnénk közösen pályázni arra, hogy ezt a szemlélettudatos magatartást a fiatalokban és a városlakókban is ki tudjuk alakítani” – nyilatkozta Vassné dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A további, távlati cél pedig, hogy megpályázza majd az intézmény az Öko-Egyetem címet, tette hozzá a rektor.

Közös munka évek óta

Korábban még nem volt rá példa, hogy egy közoktatási és egy felsőoktatási intézmény, illetve városüzemeltetési társaság együttműködési megállapodást írjon alá. Az ötlet onnan jött, hogy a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye és az egyetem már korábban is dolgozott együtt az úgynevezett „Kincsek a természetben” környezettudatos ökosuli programban. A Nyíregyházi Egyetemnek vannak napelemei, gázturbinája, szelektív hulladékgyűjtői, a környezetvédelem mint tantárgy az oktatásban is megjelenik, a humán képzésen kötelező minden hallgató számára.

Szemléletformálás a NYÍRVV-nél

A NYÍRVV nagy energiát fordít a lakossági szemléletformálásra, nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelem fontosságára és a hulladékgazdálkodás helyes gyakorlatára hívják fel a figyelmet.

„Célközönség a fiatalok és a gyerekek, mert azzal, hogy őket megtanítjuk, önmagukban is kialakul egy szemlélet, viszont így megpróbáljuk megközelíteni a szülőket is. A gyerek bizonyára felhívja a szülő figyelmét arra, hogy ezt hogyan kell helyesen csinálni és ő ezt hogyan tanulta. Évek óta, 2013-tól van együttműködésünk a Petőfi Sándor tagintézménnyel, az egyetem becsatlakozása ehhez egy pozitív plusz energiát fog majd adni” – mondta Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ezt a kezdeményezést és a már bevált jó gyakorlatokat a Nyíregyházi Tankerületi Központ többi intézményébe is szeretnék elvinni. Az együttműködési megállapodás aláírása után jelképesen egy tölgyfát is elültettek a Nyíregyházi Egyetem udvarán, amit a városüzemeltetési társaság ajánlott fel. A polgármesteri kezdeményezésre indult faültetési programban nagy szerepet vállal egyébként is a NYÍRVV.