Felvételi – Idén is nőtt a Nyíregyházi Egyetemre jelentkezők száma
Fotó: Szarka Lajos

Az általános felvételi eljárásban 2022. február 15-ig jelentkezhettek elektronikus úton a továbbtanulás előtt állók a hazai felsőoktatási intézményekbe. Idén 4401 fiatal választotta a Nyíregyházi Egyetemet. Első helyen is 1428 diák jelölte meg az intézmény valamelyik képzését. Továbbra is sláger minden eddigi sikeres szakterület, de nyáron újabb fiatalok jelentkezését várják a pótfelvételi eljárásban.

 

13,6 százalékkal több középiskolás jelölte meg első helyen a téli felvételi időszakban a Nyíregyházi Egyetemet.

A legnépszerűbbnek most is az óvodapedagógus, a gazdaságtudományi, illetve szokás szerint a repülőmérnöki szakok bizonyultak. Örömmel nyugtázzák a sikert az intézményben, és készülnek a nyári pótfelvételire.

„Én úgy gondolom, ez több fundamentumból is táplálkozik. Egyrészt mutatja az egyetem erejét, a katedrán végzett munkát, és azt a sok energiát, amit szakmai partnerkapcsolatokba, az iskolákkal történő közvetlen, hagyományos és online formákban a beiskolázásra fordítottunk” – nyilatkozta a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese, Kósáné dr. Bilanics Ágnes.

Összesen 4401 középiskolás diák jelentkezett a Nyíregyházi Egyetemre. Az 1428 első helyes jelentkező is több a tavalyi évhez képest 13,6%-kal, mely megelőzi az országos trendeket.

Népszerűnek bizonyultak a felsőoktatási szakképzések is, főként a gazdálkodási és menedzsment, a műszaki, a programtervező informatikus, valamint a mezőgazdasági képzési területek.

„A Felsőoktatási Szakképzések olyan kettős előnnyel rendelkező képzések, amelyekkel emelt szintű érettségi nélkül lehet bekerülni úgy a felsőoktatásba, hogy a FOSZK elvégzése után adott alapszakra a bekerülés biztosított úgy, hogy a képzési féléveinek a száma alapszakon csökken.  Tehát 4–4 és fél év alatt végez a hallgató az alapszakon” – szólt a tudnivalókról az oktatási rektorhelyettes.

Azoknak előnyös ez a képzési forma, akik a hagyományos, régi típusú érettségi vizsgát teszik le, vagy nem kívánnak újra érettségizni. Nappali és levelező tagozaton is elérhető ez az oktatási forma.

A Nyíregyházi Egyetem képzési helyszíneinek köre is kibővült a megyében. Az első helyes jelentkezések ismeretében Mátészalkán is indíthatja szeptembertől az egyetem az oktatást. Új képzési formaként a következő tanévben a távoktatás is megjelent a képzési portfóliójukban. Az osztatlan tanári szakokon, a szakpáros képzésben a jelentkezők száma a tavalyival megegyező trendeket mutat. Azon érdeklődők számára, akik a 2022/2023-as tanévre még szeretnének a Nyíregyházi Egyetemre jelentkezni, de eddig nem tették meg, azok majd a nyáron meghirdetett pótfelvételi eljárás során számos szak közül tudnak választani. Minderről az egyetem honlapján (www.nye.hu) lehet tájékozódni.