Robot Kupa – Kilenc csapat 27 tanulója mérte össze tudását a nyíregyházi versenyen
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Egyetem adott otthont a Magyar Ifjúsági Robot Kupának, mely nemcsak bemutató és robotverseny, de kvalifikációs lehetőség is a RoboCup Junior Portugáliába tervezett európai, illetve a thaiföldi világversenyre. Kilenc háromtagú csapat mérte össze tudását a szerdai vetélkedőn.

 

 

A robotfoci mellett robotszínház, szimuláció és nehéz terepen haladó robotok bemutató ligája szerepelt a Magyar Ifjúsági Robot Kupa rendezvényén. A 15. alkalomra 27 fiatal, 9 csapat érkezett Nyíregyházára. A hazaiak mellett Szegedről, Budapestről vagy Kisvárdáról, általános és középiskolások.

„Lesznek focizó robotok, lesznek táncoló robotok itt, a színpadon. Lesz szimuláció, továbbá nehéz terepen mozgó, gyorsan elkészíthető robotok versenye is zajlik majd. Említsem meg, hogy a Magyar Ifjúsági Robot Kupa egyébként az idén két rendezvényből áll, az első január 23-án, Budapesten zajlott, ahol egészen más versenyszámok voltak. Menekítő robotok, tehát labirintusban közlekedő és vonalkövető robotok. A két rendezvény kiegészíti egymást. Akik itt jó helyezést érnek el, ők kapnak jogosultságot arra, hogy a nemzetközi versenyen részt vehessenek” – tájékoztatott dr. Dezső Gergely főiskolai tanár.

A mesterséges intelligencia ma már a humanoid robotokig fejlődött, vagyis emberi tevékenységre képes, robottechnikával épült segítők jelennek meg. Japánban a hírek szerint pl. a könyvtárosok munkáját támogatják ezek a gépek. Ma már készülődik több funkcióra is a hazai gyártás. Az Enjoy Robotics pincér, illetve az egészségügyben segítő robotok fejlesztésével foglalkozik, melyet bemutattak az ifjúsági robot kupa versenyen is. A gyártás a közeli jövőben éppen itt, a megyénkben, Fülesden indulhat meg.

„Mi Magyarországon önkormányzatoknak mesterséges intelligenciával működő szoftvereket fejlesztettünk, és ebből alakult ki az, hogy elkezdtünk robotokkal foglalkozni” – jelezte az Enjoy Robotics Zrt. fejlesztési igazgatója, Pisák Szabolcs.

A gyerekkori játék olyan tudást nyújt a gyerekeknek, melynek nagy hasznát veszik a későbbi tanulmányaik, sőt munkájuk során is. A RoboCup közösséget eredetileg felnőttek hozták létre a vezető kutatóhelyek, egyetemek és ipari fejlesztők közreműködésével. Két év késéssel jött létre aztán a Junior, mely gyerekeknek nyújt lehetőséget.

„A RoboCup egy nemzetközi, Svájcban bejegyzett szervezet. Azzal a céllal hozták létre japán, amerikai és német professzorok, hogy serkentsék a robotfejlesztést a világban. Általában az a céljuk, hogy társadalmilag hasznos robotokat fejlesszenek. Van egy junior osztálya és van egy major osztálya, és amikor én 16 évvel ezelőtt Brémában részt vettem egy RoboCup versenyen, teljesen elbűvölt, és azt mondtam, hogy itt magyar csapatoknak is részt kell venni. Attól kezdve aztán megszállottja lettem a robotoknak, és megszerveztem a Magyar Ifjúsági Robot Kupát” mesélt a kezdetekről Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem ny. tanára, a Magyar Ifjúsági Robot Kupa alapítója.

A nyíregyházi matematikus az első perctől kezdve foglalkozik itteni iskolásokkal, és az egykori főiskolai hallgatókkal. A távoli célról elmondta, hogy 2050-re egy olyan humanoid robot csapatot kell kifejlesztenie a közösségnek, mely legyőzi majd az akkori FIFA csapatot, szabad pályán.

Kapcsolódó galéria

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2022