Felszentelték az új tömbkórház épületeit

A Pólus-program keretében az elmúlt évtizedek legnagyobb egészségügyi beruházása valósult meg a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban. Az uniós és állami támogatásból megvalósuló projekt keretében 27 ezer négyzetméteren mintegy 1600 darab orvosi gép-műszer beüzemelésével felépült Tömbkórházban Onkológiai, Gyermekgyógyászati, illetve Szív- és Érrendszeri tömböket, valamint egy új Sürgősségi Betegellátó Centrumot alakítottak ki. A projekt eredményeként a kórházban olyan struktúra alakult ki, amely optimalizálja a betegutakat, komfortosabbá teszi a betegek elhelyezését, koncentrálja a humánerőforrás működését, ezáltal javítja a betegellátás hatékonyságát és elősegíti az intézmény költséghatékony működését is.

További képekért kattintson a fotóra!

A rendezvény ünnepélyes felszentelésén részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Beszédében azt mondta: folyik egy küzdelem azért, hogy az orvosaink, akiket itt képzünk, itt gyógyítsanak Magyarországon, folyik egy küzdelem a várólisták csökkentéséért, azért, hogy a nővérek, egészségügyi szakdolgozók jól érezzék magukat a munkában, és nagyobb anyagi biztonságban legyenek, mint eddig, folyik egy küzdelem azért, hogy a mentő időben kiérjen, és legyen elég mentő. Ebből adódik a feladat is, egy új finanszírozási rendszer elkészítése, az alapellátás megerősítése.

Balog Zoltán hozzátette: számos olyan kérdés van a magyar egészségügyben, amelyet az elkövetkezendő napokban, hetekben a szakszervezetekkel, kamarákkal, a kórházszövetséggel, gyógyszergyártókkal, és minden olyan szereplővel, akinek felelőssége van az egészségügyben, meg fognak vitatni, s aztán a kormány elé viszik ezeket a döntéseket.

Az ünnepi esemény után dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója Balog Zoltán miniszterrel és dr. Kovács Ferenccel, Nyíregyháza polgármesterével bejárták a kórház új épületeit.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)