Felsőoktatási jelentkezés – Közeledik a határidő, legfeljebb hat hely jelölhető meg

 

Az E-felvételi rendszert a jelentkezők a www.felvi.hu-ról érhetik el, de ehhez regisztrálniuk kell a honlapon. A pontszámítás az alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. A mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmény határozza meg és teszi közzé. A Nyíregyházi Egyetem a 2019-es évi általános felvételi eljárásban a felsőoktatási szakképzéseket és az alapképzési szakokat, néhány szak kivételével nappali és levelező munkarendben egyaránt, míg a 10 féléves osztatlan tanárképzési szakpárokat csak nappali munkarendben hirdeti meg.

Változások és újdonságok

Halkóné dr. Rudolf Éva az Igazgatási és Humánpolitikai Központ vezetője elmondta, a Nyíregyházi Egyetem idén is újdonságokkal várja a leendő hallgatóit. A szociálpedagógia mesterképzési szakra először a tavalyi pótfelvételi eljárás során lehetett jelentkezni. Akkor azonban még csak levelező képzésre, idén már nappalira is beadhatják jelentkezésüket. Ebben az évben a közösségszervezés alapképzési szakot az ifjúsági közösségszervezés szakirány mellett a humánfejlesztés szakiránnyal hirdetik meg. A korábban hivatásos repülőgép-vezetői alapképzési szakuk neve megváltozott. Az idei tájékoztatóban már repülőmérnöki alapképzési szakként szerepel. Először hirdetik meg az edző alapképzési szakot úszás és labdarúgás specializációval. Az edző alapképzési szakon az intézmény gyakorlati vizsgát szervez, ahol legfeljebb 200 pont szerezhető. Az újdonságokról a Nyíregyházi Egyetem honlapján is olvashatnak.

Növekszik a hallgatói normatíva

A képzések többségére hirdetnek állami ösztöndíjas felvételt, de vannak kivételek is, erre vonatkozóan ismételten a Felvételi Tájékoztató ad pontos útmutatást. Jó hír, hogy 2019-ben 128 ezer 520 forintra, 2020-tól pedig 166 ezer 600 forintra nő a hallgatói normatíva. Ez 40 százalékos emelkedést jelent a korábbiakhoz képest. Az emelés pozitív hatással lesz a hallgatók lakhatási, tankönyv- és jegyzettámogatására, a sport- és kulturális juttatásokra, illetve a szociális támogatásokra és ösztöndíjakra is. Újdonság, hogy azon diákok számára, akik az Arany János Tehetséggondozó Program keretében tanultak és a Nyíregyházi Egyetemen folytatják tanulmányaikat, további támogatást kaphatnak. 15 százalékos kedvezményt az önköltség összegéből, valamint 15 százalékot a kollégiumi térítési díjból.

 

Szoboszlai Tibor

(A borítókép illusztráció.)