Felkészülés a fűtési szezonra - Egyre többe tervezik, kiváltani a gázos fűtést
Fotó: Illusztráció

Egyre többe tervezik, hogy a gázos fűtés helyett valamilyen szilárd tüzelésű fűtésre állnak át a téli hónapokban. A beszámolók szerint megnövekedett a kereslet a kandallók és a kályhák iránt, tűzifát pedig szinte már lehetetlen kapni. Arról, hogy mi mindenre kell figyelni áttéréskor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kérdeztük.  

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. - kezdte beszámolóját Dudás Szilvia, sajtószóvivő.

„A munkát telefonon a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt, valamint online lehet megrendelni. Régi és új berendezés használatba vétele előtt érdemes kéményseprő véleményét kikérni, hogy az adott berendezés ráköthető-e a kéményre, valamint a régi berendezés használható-e az égéstermék-elvezetővel. A bekötést kizárólag szakemberrel végeztessük el. Csak olyan égéstermék-elvezetőt lehet használni, amely rendelkezik érvényes műszaki vizsgálattal. Használaton kívüli és új kémény esetében is, ezt a vizsgálatot a kéményseprők megrendelés alapján, térítési díj ellenében végzik el és nyilatkozatot állítanak ki arról, hogy a kémény megfelelő. Fontos! A műszaki vizsgálat nélkül vagy a műszaki vizsgálat során megállapított nem megfelelő minősítés ellenére működtetett égéstermék-elvezető használata tilos és életveszélyes.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Azonban tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a helyiség levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.”

A szóvivő hozzátette, tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt.