Fél éve tart a háború – Még mindig folyamatosan érkeznek a menekültek

Február 24-én, vagyis fél évvel ezelőtt kezdődött az orosz-ukrán háború. Ukrajnából már több millióan menekültek el az elmúlt hónapokban, Magyarország pedig történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, hogy segítsen az ideérkezőkön. A hat karitatív szervezet nagy erőkkel kezdte meg a munkát február végén több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen, a nyíregyházi Humanitárius Csoport pedig több millió forint értékben küldött gyógyszer és egészségügyi szállítmányt ukrajnai testvérvárosainak.

Február végén alakították ki a segítségpontokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határátkelőhelyeken, Záhonyban, Lónyán, Barabáson, Beregsurányban és Tiszabecsen. Ezeken a helyeken élelmiszert, orvosi segítséget, információt és szállást is kapnak az Ukrajnából menekülők. Oroszország február 24-én, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban indított támadást Ukrajna ellen, az akkori beszámolók szerint Kijevben és több ukrán nagyvárosban is robbanásokat hallottak a helyiek, az ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy bevezetik a hadiállapotot.

Teljes körű segítségnyújtás

A határmentén hamar megnőtt a forgalom, rengetegen érkeztek Magyarországra, a teljes körű segítségnyújtás azonban rendezetten folyt a segélyszervezeteknek, az önkormányzatoknak, a kormánynak és a civil segítőknek köszönhetően. A menekülteket a határtól a segítségpontig autóbuszokkal szállították, és ha kellett, a továbbutazásban is segítettek nekik. A hat karitatív szervezet nagy erőkkel kezdte meg a munkát, hogy segítsen a bajba jutottakon. A háború első napjaiban Ukrajnában és Magyarországon is azonnal megkezdett magyar humanitárius segélyprogram értéke mára a tízmilliárd forinthoz közelít. Fél évvel a háború kitörése után pedig még mindig érkeznek a menekültek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat már fél éve itt van Beregsurányban a segítségponton és segít azoknak a menekülteknek, akik háborús övezetből érkeznek. Eddig több mint hetvenezer menekültnek tudtunk segíteni lakhatásban, pihenésben, orvosi ellátásban, étkezésben és lelki segítségnyújtásban. A segítségpont jelenleg is 0–24 órában működik itt, Beregsurányban és itt vagyunk, jelen vagyunk és addig segítünk, ameddig szükség van ránk” – nyilatkozta Bíró-Sass Nádja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.

Nagyjából 900 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra fél év alatt. Több ezer tonna adomány, több milliárd forint, 24 órás készenlét – ezek alapján elmondható, hogy Magyarország az első pillanattól kezdve történelme legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre.

Nyíregyházi Humanitárius Csoport

A szabolcsi megyeszékhelyen február 28-án alakult meg a Nyíregyházi Humanitárius Csoport, amely folyamatosan szervezi és koordinálja az önkormányzati, saját hatáskörben indított segítő programokat, nyomon követi és elemzi a helyzetet és szükség esetén intézkedésekre tesz javaslatot. Együttműködik a Helyi Védelmi Bizottsággal, a Járási Hivatallal és a karitatív szervezetekkel. Az önkormányzat az eltelt időszakban közvetett vagy közvetlen módon több mint 1400 fő ukrajnai menekültnek nyújtott azonnali segítséget. Július végén a humanitárius csoport mintegy 3 millió forint értékben küldött gyógyszer- és egészségügyi szállítmányt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével ukrajnai testvérvárosai számára.