Faültetés – Japán díszcseresznyefákat ültettek a Stadion utcai új kondipark mellé
Fotó: Szarka Lajos

Újabb öt fát ültetett el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és a NYÍRVV Nonprofit Kft. Ezúttal a Stadion utcai új szabadtéri sportpark mellett helyeztek el 5 előnevelt, japán díszcseresznyefát. A fásítási programmal kiegészült zöldfelület-fejlesztési programhoz már évek óta számos helyi vállalkozás, civil szervezet és magánszemély is csatlakozott már.

Városunkban évek óta egy tudatosan megtervezett, egymásra épülő fejlesztéssorozat megvalósítása zajlik. Ennek része az épített környezetünk korszerűsítése, állagmegóvása, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése és a zöldfelületek fejlesztése is. A Stadion utcai, újonnan átadott kondipark melletti faültetésen elhangzott, ez nagyon fontos feladat, hiszen minden elültetett fával zöldebb lesz Nyíregyháza, javul a levegő minősége és szebb lesz városunk – mondta el televíziónknak Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft ügyvezetője.

„Ennek a lényege az, hogy minél nagyobb lombkorona-felületet alakítsunk ki a városban, az idei évben is kezdetét veszi ez az akció, a múlt héten a Bujtoson ültettünk fenyőfaligetet, most pedig a Stadion utcán vagyunk, az újonnan átadott kondipark környékét szeretnénk még egy kicsit parkosítani.”

Ez a zöldfelület-fejlesztési program kiegészül azzal a fásítási programmal, amelyhez  már számos nyíregyházi cég, vállalkozás és civil szervezet csatlakozott. A NYÍRVV pályázatainak köszönhetően az intézmények és a városlakók is nagy figyelmet fordítanak környezetünk szépítésére – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

 

„A faültetések, amik zajlanak, szintén hosszú ideje, azok is egyfajta egészséget teremtenek, ugyanis egy kifejlett fa egy évben egy tonna port képes megkötni és rengeteg vizet párologtatni, és segít abban, hogy a város levegője egyensúlyba kerüljön, vagy egyensúlyban maradjon.”

2018-ban indult egy polgármesteri program Nyíregyházán, amelynek az a lényege, hogy a környezetünket tegyük szebbé, többek között előnevelt fák ültetésével – mondta el televíziónknak dr. Kovács Ferenc polgármester, aki hozzátette, most japán díszcseresznyefák kerültek a legújabb, Stadion utcán átadott sportpálya melletti parkba, ennek a programnak a keretében.

„Nagyon örülök, hogy három év után is nagyon sok cég, intézmény és akár magánszemélyek is csatlakoznak hozzá. Ezeket a fákat a NYÍRVV vásárolta, az a lényege, hogy egyféle, a környezetbe illő fa legyen, és ilyen előnevelt, hiszen a kis fákból, cserjékből nagyon kevés maradt meg. Reméljük, ez sokkal tartósabb lesz, és egy-két év múlva árnyékot is fog adni. Ezt ide tettük most a kondipark mellé, itt találkozik ez a két program, az egészséges életmód és az egészséges környezet.”

A Stadion utcaival együtt már a város 27 helyszínén használhatják a nyíregyháziak a szabadtéri sportparkokat, amelyek igen népszerűek. Ezek mindegyike 15 elemből álló, 150 négyzetméter alapterületű szabadtéri kondipark, gumiburkolattal, valamint akadálymentes megközelítéssel.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a stadion utcán