Büntetik az autósokat – Több tízezer forintos bírságra számíthatnak a tilosban parkolók
Fotó: Illusztráció / totalcar.hu

Több tízezer forintos büntetésre számíthatnak a szabálytalanul parkoló autósok. Az ingyenes parkolás miatt korán reggel megtelnek a belvárosi parkolók, ezért sokan a tilosban hagyják az autóikat. Ha valaki például jogtalanul használja a mozgássérült-parkolót, legalább 50 ezer forintos büntetést kaphat.

Behajtanak a behajtani tilos táblánál és megállnak a megállni tilos táblánál. Amióta ingyenes a parkolás, hatalmasat ugrott a szabálytalanul parkoló autók száma. A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik eszköze, hogy mindenki tudja tartani a biztonságos távolságot, a tömegközlekedési eszközön ez nem mindig megoldható, ezért a kormány hónapokkal ezelőtt bevezette az ingyenes parkolást.

Napi 50-60 büntetés

Nyíregyházán ezért már reggel negyed nyolc és fél nyolc között megtelnek a belvárosi parkolók. Sokan úgy gondolják, ha csak pár perces ügyet szeretnének intézni, akkor megállhatnak a tilosban is, a Közterület-felügyelet viszont súlyosan bünteti ezeket a sofőröket. Az elmúlt hónapokban átlagosan 50-60 autóst is megbüntettek egy nap alatt Nyíregyházán.

Szabálysértés

„Az intézkedésszámunk azóta sem csökkent, ez sajnos még mindig fennálló állapot. Ha a gépjárművel rossz helyen parkolunk, akkor szabálysértést követünk el. Egy kormányrendelet minden egyes közlekedési szabálysértésnek meghatározza a fix tarifáját, ez 10.000 forinttól 70.000 forintig terjedhet, ha a helyszínen intézkedik az elkövetővel szemben. Ha az autós nincs pont a helyszínen, akkor a felügyelő feljelentést fog alkalmazni, ilyenkor a rendőrség jár el vele szemben. Ebben az esetben is fix bírságok vannak, amelyeket a rendőrség határoz meg jogszabály alapján, hogy mennyi a bírság tétele” – közölte Bodrogi László, a nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője.

Fix bírságok

Ha valaki jogtalanul használja a mozgássérült-parkolót és a helyszínen tetten éri a közterület-felügyelő, akkor legalább 50.000 forintos bírságot kap, erre is volt már példa az elmúlt hónapokban Nyíregyházán. Ha ez az ügy a rendőrséghez kerül, akkor viszont már 100.000 forint a bírság alapösszege. Bár a pénzbírság is elrettentő lehet az autósok számára, elsősorban azért kell betartani a szabályokat, hogy a mozgássérült-parkoló szabad maradjon az arra jogosultak számára, a belvárosi bevásárlóközpontnál sokszor az áruszállítást tartják fel a szabálytalan autósok, illetve sok esetben a forgalmat is korlátozzák a tilosban várakozók.