Fásítás – Újabb 30 előnevelt sorfa került Nyírszőlősbe
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza is csatlakozott a VárosFa Programhoz, amelyet a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztériummal és az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen hirdetett meg. A sikeres pályázat keretében 20 darab facsemetét ültettek el a 4-es Huszárok útján, az őszi faültetésen pedig 70 darab facsemete került Nyíregyházára. Ezeket a város 8 helyszínén ültetik majd el, közülük hétfőn a nyírszőlősi Kollégium utcai sportpályára került 30 darab hársfa.

 

Frissen elültetett hársfákkal zöldült tovább a nyírszőlősi Kollégium utcai sportpálya. A VárosFa Program keretében mintegy 70 darab előnevelt sorfa érkezett a megyeszékhelyre, melyeket 8 helyszínen ültetnek majd el a szakemberek, ezzel is hozzájárulva a zöldebb, tisztább levegőjű Nyíregyházához.

„Ez a mai faültetés része annak az országos programnak, amelyet a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztériummal és az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen hirdetett meg, olyan településeken, amelyek lakosságszáma 10 ezer fölötti. Tavasszal elkezdődött a program, több mint 100 településen 6500 sorfát ültetnek, mi az Országos Egyesülettel szakmai segítséget nyújtunk, hogy a megfelelő fajtájú fák kerüljenek oda, ahova valók” – mondta el Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. igazgató.

Nyíregyházán mintegy 54 hektár parkerdőt kezel a NYÍRVV városüzemeltető cég. Emellett 200 hektár belterületi és 200 hektár külterületi park is a város részét képezi, amelyek folyamatos zöldítése már egy évtizede zajlik a városban. 

„Igyekszünk minden városrészbe eljuttatni a faültetési programot, tavaly már 55 darab fát ültettünk el itt, hogy minél jobb legyen a levegő és az életminőség is itt, Nyírszőlősben. A parkban található hatalmas nyárfák már elöregedtek és többet ki is kellett vágni, hogy ne legyenek veszélyesek. Az idei programon túl az elmúlt 10 évben nagyon komoly erőfeszítéseket tettünk a zöldítés terén, több park is megújult, és a külső városrészeken együttesen több tízezer fát és cserjét ültettünk el, amelyet folytatni szeretnénk, hogy minél tisztább legyen Nyíregyháza levegője és minél zöldebb legyen a város.”

A faállomány gondozása lehetővé teszi, hogy gazdálkodjanak is a kivágásra ítélt fákkal, melyekből a szociális tűzifaprogram keretében juttatnak minden évben a rászorulók számára tüzelőanyagot – tette hozzá Jászai Menyhért alpolgármester.

Kapcsolódó galéria

Városfa program és útfejlesztés Nyírszőlősön