Farsangi mulatság készülődik
A múzeumfalu idei programjait mutatták be sajtótájékoztató keretében a sóstói Pálinkaházban. Az év első nagyszabású rendezvénye a szombaton tartandó télűző farsangi mulatság lesz. A skanzen igazgatója azt is elmondta, 2017-ben több új programmal is bővítik kínálatukat.

A néphit úgy tartja, hogy a maskarába bújt farsangozók jókedvükkel, lármázásukkal véget vetnek a tél uralmának. Ezzel a hagyománnyal ma már ritkán találkozhatunk, ám aki mégis szeretne részt venni a tél elűzésében, annak szombaton erre lehetőség nyílik a Sóstói Múzeumfalu farsangi mulatságán. A szervezők idén a szatmári szokásokat elevenítik fel a panyolai Szamosparti Nyugdíjas Klub segítségével, akik máig hűen ápolják lakóhelyük hagyományait, és máig olyan jelmezekbe, maskurákba bújnak, amelyekben nagyszüleik bolondoztak, táncoltak.

– A tél temetése úgy jelenik meg, hogy kifigurázzák részben a telet, részben pedig egy szakasz lezárulását jelenti. Például egy temetést parodizálnak, a temetés paródiája, vagy pedig egy álesküvőt tartanak, tulajdonképpen az is egy valaminek a lezárása és a házasság egy új életnek a kezdete. Tehát ily módon beleférnek ebbe a hagyományokba az, hogy eltemetik ezzel a furcsa szokással a telet itt, ebben a megyében is – mondta dr. Szabó Sarolta.

További képekért kattintson a fotóra!

A tél elűzésében a szatmári farsangolók mellett a Nyírség Táncegyüttes is közreműködik, valamint aki kedvet kap a tánchoz, az a hajnalig tartó batyubálon rophatja kifulladásig. A gyerekek sem maradnak program nélkül, ők álarcokat készíthetnek és játékos táncházban ismerkedhetnek meg hagyományos gyerekjátékokkal és a néptánc alapjaival. Az evés-ivás sem maradhat ki a programok közül, zsíros kenyérrel, tepertővel, forralt borral várnak mindenkit, egy farsangi fánkra pedig mindenki a skanzen vendége.

A farsangi mulatság az első a Sóstói Múzeumfalu gazdag programjai közül, amelyektől idén is a tavalyihoz hasonló sikereket várnak.

– Itt lezárnak egy évet a múzeumfalusok is, és indítanak egy újat, ami lehetőleg ugyanolyan jó lesz, mint a tavalyi évük. Ehhez gratulálok nekik mert rekordot döntöttek a tavalyi évben a bevételek szempontjából, és több mint háromezerrel emelkedett a látogatószám is, ami mutatja azt, hogy megtalálják azt a hangot, ami a nép hagyománynak egy súlyosabb és nem biztos, hogy populárisabb jellegét mutatja – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A múzeumfalu idén is megtartja a naptári évhez kapcsolódó népszokásokat, mint a húsvét, a pünkösd, augusztus 20., Márton-nap, de több új programmal is bővíti kínálatát. Ezek közül elsőként március 4-én a helyi és tájnyövényeket népszerűsítő Magbörzét rendezik meg, míg nyáron 100 forintos gyermeknap keretében a fiatalabb korosztály körében is szeretnék elültetni a népi hagyományok iránti érdeklődést.

Zadubenszki Norbert