Ezért fontos a 12 és 15 év közötti fiatalok immunizálása
Ezért fontos a 12 és 15 év közötti fiatalok immunizálása

A kormány döntésének értelmében hamarosan elkezdődhet a 12 és 15 év közötti korosztály oltása is, az érintettek már regisztrálhatnak a vakcinára. Egyelőre Pfizer vakcinával immunizálják a fiatalokat, de már folynak a kísérletek az Astra Zeneca és a Szputnyik V fejlesztői részéről is.

Azok a szülők, akik felelősséget éreznek a gyerekeik és a közösség iránt, oltatni fogják a gyerekeiket. Még az iskolaév kezdete előtt kialakulhat az immunitás, így szeptemberben a fiatalok már immunizáltan mehetnek a közösségbe – fogalmazott Rusvai Miklós víruskutató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette: ezzel a szülők több előnyt is elérhetnek, mivel a pedagógusokon kívül saját magukat, illetve a családtagokat is védik, akikkel a gyerekek találkoznak.

Jelenleg a Pfizer van felszabadítva a 12 és 15 év közötti korosztály számára, tehát a legmodernebb és legkevesebb mellékhatással járó vakcinát fogják kapni. A gyerekek immunrendszere nagyon reakcióképes, ezért

bennük ez az oltóanyag kiváló, nagy valószínűséggel legalább egyéves immunitást fog kiváltani.

Azokban az országokban, ahol a felnőttek már magas százalékban oltva voltak, érdekes módon lefelé húzódott a fertőzöttek átlagéletkora. Azért is fontos, hogy a gyerekeket immunizáljuk, mert enélkül nagy valószínűséggel növekedne a fertőzöttek száma a fiatalabb korosztályban – emelte ki a víruskutató.

Rusvai Miklós elmondta, hogy folynak a kísérletek az Astra Zenecával és a Szputnyik V-vel is, de jelenleg Magyarországon a Pfizerrel végzett klinikai teszteredményeket fogadták el ebben a korosztályban, így ez az egyetlen oltóanyag, amely rendelkezésre áll.

A Pfizernek már több engedélye van,

a klinikai teszteredmények elfogadása megtörtént már az amerikai gyógyszerügynökségnél, illetve az Európai Gyógyszerügynökségnél is.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyivel növeli a korosztály beoltása az ország ellenállóképességét a vírussal szemben kiemelte, nem mindegy, hogy 50, 100 vagy 150 ezer gyerek esetében kérik a szülők a vakcinát. Az átoltottság arányától függ, hogy ennek milyen lesz a hatásfoka, azonban az egész lakosság immunizáltsága szempontjából nem ez lesz a mérvadó.

Rusvai Miklós a szkeptikus szülők figyelmébe ajánlotta, hogy a gyerekekben esetleg kialakuló fertőzés és betegség hosszú távú hatásai súlyosak lehetnek, és kellően még nem is ismertek. Éppen ezért a víruskutató szerint mindenképpen érdemes oltatni a gyerekeket.

hirado.hu