Eszközparkfejlesztés a kórházban – Beszerzések az onkológiai és kardiológiai osztályokon

Mintegy 800 millió forintból vásárolnak új eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban. A fejlesztés az onkológiai és kardiológiai eszközparkot érinti, a beruházást egy uniós projektből finanszírozzák.

Az elmúlt két évben bár a koronavírus elleni küzdelem került a középpontba az egészségügyi intézményekben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban nem álltak meg a különböző fejlesztések – mondta az intézmény sajtótájékoztatóján dr. Szondi Zita főigazgató. Most az onkológiai és kardiológiai eszközparkot tudják fejleszteni, ehhez nyertek egy uniós projekten mintegy 800 millió forintot.

Egymásra épülő fejlesztések

Komplex ez a két terület, diagnosztikából, kezelésből, terápiából áll. A gyógyítás szempontjából fontos, hogy mind a három területhez tartozó eszközöket folyamatosan fejlesszék az intézményben – tette hozzá a főigazgató.

Beruházásaink egymásra épülnek, olyan fejlesztéseket igyekszünk mindig megtervezni, megálmodni és megvalósítani, amelyek nem önállóak, hanem együtt a kórház teljes gyógyító tevékenységére hatással vannak. A jelenlegi fejlesztés európai uniós forrásból valósul meg, közel 800 millió forint értékben sikeres támogatói szerződéssel rendelkezünk. Az elmúlt időszakban a fejlesztéseink nagy része határon átnyúló együttműködéssel valósult meg, kárpátaljai kórházakkal, illetve Szatmárnémeti város nagy kórházával vagyunk partnerséggel, velük közösen pályázunk szintén uniós forrásokra” – nyilatkozta dr. Szondi Zita.

Nehéz lépést tartani

Ez a 800 millió forintos beruházás a már meglévő eszközök tovább fejlesztését teszi lehetővé a kórházban. Két különböző területet érint a mostani beszerzés, van viszont közös bennük: nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is a vezető halálokok közé tartoznak az onkológiai és kardiológiai megbetegedések – mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója. Dr. Szűcs Attila azt is hozzátette, hogy a gép- és a műszerpark hihetetlen tempóban fejlődik, az innovációval nagyon nehéz lépést tartani, mivel az eszközök több százmillió forintba kerülnek.

Onkológiai fejlesztés

Dr. Erfán József onkológus a sajtótájékoztatón kiemelte, a megyében nagyjából 35–40 ezer daganatos beteg él, a fejlesztéssel az életminőségüket tudják javítani.

A sugárkezelésre mindenki azt mondja, hogy elégetünk, megégetünk, aztán ezek a panaszok maradnak. Igen, tehát a sugárkezelés lényege, hogy maximális dózis a daganatra és minimális dózis az ép szövetekre. Ezt könnyű kimondani, de nehéz megcsinálni. Részben már megvannak ehhez az új technikák, de én arra is emlékszem, hogy milyen volt a helyzet 15–20 évvel ezelőtt. Hiába tudtam már akkor is, hogy mit kell csinálni, ha nem volt hozzá eszközöm. Ezzel az új eszközzel jobban tudunk maximális dózissal a daganatra, minimális dózissal az ép szövetekre hatni” – mondta dr. Erfán József onkológus, osztályvezető főorvos.

Az onkológiai beszerzés tehát lehetővé teszi, hogy kis területen tudják végrehajtani a sugárkezelést, így a néhány évvel ezelőtt megvásárolt eszközt tudják majd még hatékonyabban használni.

Kardiológiai fejlesztés

A kardiológia területén a fejlesztés többek között a folyamatos kétasztalos ellátást biztosítja majd, illetve a képalkotó eljárások bővebb alkalmazását.

Alkalmunk nyílik a 2006-ban beüzemelt röntgenkészüléket lecserélni, amely akkor egy korszerű készülék volt a szívkatéteres eljárások biztosítására. Jelenleg is működőképes, azonban egyre gyakrabban szorul javításra és nyilván azóta a technológiai fejlődés jobb felbontású készülékeket hoz, tehát ilyet szerzünk be. Ezzel lehetővé válik az a kívánatos elrendeződés, hogy egyszerre két asztalon is tudunk koszorúérfestéseket és beavatkozásokat végezni, amely akkut esetben életmentő lehet és a késedelem csökkentésével még hatékonyabb, mintha csak egy asztallal és annak is esetleg a műszaki problémáival küzdenénk” – nyilatkozta dr. Kőszegi Zsolt kardiológus főorvos.

A szívkatéteres laborban évente kétezer beteget látnak el, ennek nagyobb része beavatkozással együtt jár – tette hozzá a kardiológus.

Onkoradiológia

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, az onkológia és a kardiológia közelít egymáshoz.

Abból a szempontból közelít például, hogy az onkológiai kezelés speciálisan is hajlamosít szívbetegségek kialakulására, például a kemoterápia szívizomártalmat okozhat, tehát nagyon együttesen kell kezelnünk ezeket a betegeket, hogy a legjobb eredményt el tudjuk érni” – tette hozzá dr. Kőszegi Zsolt.

Az eszközparkok fejlesztésével az egészségügyi intézmény növeli az ellátás szakmai színvonalát, minőségibb szolgáltatást biztosít a betegek számára. Az infrastrukturális fejlesztésen túl a humán erőforrás bővítése is fontos a kórházban, a rezidenstoborozásban is élen járnak – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó galéria

Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése - sajtótájékoztató