Érzelemgazdag előadásokban lép színpadra Nyíregyházán Gulyás Attila
Érzelemgazdag előadásokban lép színpadra Nyíregyházán Gulyás Attila

Változatos szerepekben foglalkoztatják Gulyás Attilát ebben az évadban is, a Móricz Zsigmond Színház művészét: vígjátékban, musicalben és krimi-drámában lép színpadra, emellett önálló estre várja a hölgyeket és kísérőiket nőnap alkalmából.

Gulyás Attila 2020 óta tagja a Móricz Zsigmond Színháznak. Számos előadásban láthatták már nézőink, többek között az Ezeregyéjszakában, az Édes Charityben, a Funny Girlben, a Szaffiban, a Legénybúcsúban, a Közellenségben, az Idétlen időkigben. Szerepel a nemrég bemutatott Váratlan vendég c. színdarabban; március 8-án, kedden 17.30-tól pedig különleges nőnapi esttel várja az érdeklődőket a Szindbád rendezvénytermében.

– Kezdjük a nőnapi önálló esteddel, ami nagy kihívás és nyilván kedves feladat is. Mire számíthatnak a hölgyek, és azok az urak, akik elkísérik őket?

– Volt már több önálló estem korábban, szeretem. Öröm és megtiszteltetés, hogy színházunk vezetése ilyen feladattal bízott, illetve ajándékozott meg, az pedig különösen, hogy szinte teljesen rám bízták a műsor összeállítását. Ebben Tamás Attila, színházunk zenei vezetője volt segítségemre. Élőzenekaros, koncert jellegű előadást látnak majd a nézők. Ugyanakkor az a tervem, hogy ne csak koncert részesei legyenek, ezért keresztezem némi színházzal; szeretnék ajándékot adni néhány hölgynek, amit éneklés közben alkotok meg, belehelyezve egy szituációba; mindemellett prózát és verset is mondok majd, de nem megzenésítve. A műsornak lesz „talkshow” jellegű része is, melynek során kicsit közelebbről megismerhetnek a nyíregyházi nézők. Meg szeretném adni a módját, ha már a színház ilyen bizalommal van irányomban. Nem akarom előre elárulni a műsor részleteit, de biztos, hogy énekelek majd a Hairből, továbbá magyar klasszikusokat, pop- és táncdalokat, amelyeket hölgyeknek írtak róluk, s a szerelemről.

– Az Idétlen időkig című musicalt méltán nevezhetjük kuriózum előadásnak a hazai színháztörténetben. Sokat játsszátok, így már tapasztalatok birtokában beszélhetsz róla, s arról, milyen visszajelzéseket kaptok a közönségtől.

– Nagyon nehéz előadás, óriási megtiszteltetés és nagy kihívás; úgy gondolom, a csapat nem okozott csalódást. Már gördülékenyen megy, nagyon szeretjük. Remek a története, a zenéje, a koreográfiája – ez az előadás jó alap és referencia a színházunknak arra, hogy a jövőben is lehetőségünk nyíljon hasonlóan nagy, látványos darabokat színpadra állítani. Célunk volt az is, hogy a gimnazista és egyetemista közönséget elérjük, a jövőben szívesen jöjjenek a színházba, s majdan elhozzák gyermekeiket is. Örömünkre szolgál, hogy nagyon szeretik a fiatalok, de szerencsére minden korosztály imádja.

– A Váratlan vendég krimi, a válaszadó nehézsége, hogy el ne áruljon titkokat, nehogy lelője a poént. Kérdésem így arra irányul, vajon miért vonzhatja be a közönséget a Krúdy Kamarába?

– Először is, hogy a szó igazi értelmében véve színház, ugyanúgy, mint a Közellenség. Lendületes, fordulatos, rejtélyes, tele van feszültséggel – minden megvan benne, ami egy jó krimihez kell, ugyanakkor erős társadalomkritikája és morális mondanivalója okán jóval több mint egy nyomozás története. J. B. Priestley angol drámaíró remek darabja, nem véletlenül játsszák világszerte nagy sikerrel évtizedek óta. Az 1910-es években játszódik, a világháború kirobbanása előtt, ennek társadalmi előzményeit mutatja be, s azt, hogy az egyes emberek mennyire nem látnak túl saját személyes dolgaikon. A Váratlan vendég tanítása még mindig aktuális, ennek köszönheti páratlan népszerűségét. A darab szereplői mind álarcot viselnek, ahogy az életben is oly sokan. S amikor valaki szembesíti őket, így lehull az álarc, akkor felszínre kerül igazi énjük. Kulcskérdés ugyanakkor, hogy visszamennek-e majd az álarc mögé, vagy vállalják igaz valójukat.

– Tegnap láttam az előadást, s tényleg valódi, nagybetűs SZÍNHÁZat adtatok elő, remekül megkomponált darabot, nagyszerű színészi alakításokat, a hideg futkos az ember hátán, miközben a különböző jellemekkel, viselkedésmódokkal találkozik. Arra késztet, hogy elgondolkodjunk, s akár szembesüljünk önmagunkkal is.

– Örülök, hogy így látod, ez jó visszaigazolás számunkra.

– Mi vár még rád ebben az évadban?

– Játszom a még futó darabokban, mint a Legénybúcsú, az Idétlen időkig és a Váratlan vendég; előttem áll, s izgatottan várom a nőnapi műsort. Túl vagyok a szerződtetési tárgyaláson, szép feladatok várnak rám, az egyik egy musical előbemutatója. Ma végre, hosszú idő után több napra haza tudok menni Békéscsabára, megpróbálom jól eltölteni az időt, rám fér a kikapcsolódás. Kimegyek a tanyára fát metszeni, együtt leszek a családommal.