Elstartolt Nyíregyházán a Zöld Busz Mintaprojekt – Szombattól járja az utakat a zöld busz
Fotó: Szarka Lajos

November 14-től áll forgalomba Nyíregyházán az a száz százalékban elektromos meghajtású autóbusz, amely a Zöld Busz Mintaprojekt keretén belül érkezett a városba. A jármű Nyíregyháza teljes belterületén jelen lesz egy hónapon keresztül, a lakosok ingyenesen utazhatnak rajta.

November 14-től már a nyíregyháziak is tesztelhetik az új, teljesen elektromos meghajtású autóbuszt, mivel Nyíregyháza is részt vesz a Zöld Busz Mintaprojektben. A program célkitűzése elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat, valamint az infrastruktúra kiépítése és a töltés terén. A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojektben való részvételhez a Magyar Állam 56 millió forint támogatást nyújt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának.

– Nagyon nagy jelentőségűnek tartom azt, amit a kormány elindított, a Zöld Busz Projektet. Miniszterelnök úr bejelentette, hogy fix határidő után csak elektromos buszokat szeretne a kormány a nagyobb városokba. Nyíregyháza számára is nagy lehetőség, hogy az elsők között vehetünk részt a mintaprojektben, ami teljes mértékben összhangban van azzal, amit itt mi, nyíregyháziak gondolunk, és értem ez alatt a városvezetést is – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az elektromos autóbusz Nyíregyháza teljes belterületén jelen lesz, egy hónapon keresztül utazhatnak térítésmentesen az utasok rajta. A busz csendes, modern beltérrel, kényelmes ülésekkel rendelkezik és akadálymentesített. Egyszerre 90 fő tud rajta utazni.

– Körülbelül a futásteljesítménye 400 kilométert tud. A töltése 6 órát vesz igénybe. A költséghatékonyság miatt éjszakai töltésre álltunk be. 12 akkucsomaggal van ellátva, 6 db hátul, 6 db pedig a tetőtéren helyezkedik el, ezek biztosítják az elektromos autóbusznak a működését. Ami még különleges ebben a buszban, hogy fékezéskor a termelt energiát visszatölti az akkumulátorba és ezzel is hozzájárul a menetidő meghosszabbításához – nyilatkozta Lakatos István, a CS-PROCESS Mérnöki Kft. stratégiai és gazdasági igazgatója.

A Zöld Busz Mintaprojekthez kapcsolódik egy installáció is, amely péntektől, öt napon keresztül lesz látható a Kossuth téren, célja a környezettudatosság erősítése a lakosságban.

A menetrendet ide kattintva találhatja!

 

További kapcsolódó tartalmak:

- A Zöld Busz Program sajtóközleményét ide kattintva olvashatják.

- Korábban megjelent anyaginkat az alábbi linkekre kattintva találják:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/zold-busz-program-nyiregyhazan-is-elektromos-jarmuvekkel-zolditik-a-kozlekedest-2020-08-18

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hamarosan-elstartol-nyiregyhazan-is-a-zold-busz-mintaprojekt-2020-11-07

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elstartolt-nyiregyhazan-a-zold-busz-mintaprojekt-szombattol-jarja-az-utakat-a-zold-busz-2020-11-13

https://www.nyiregyhaza.hu/post/klima-es-termeszetvedelmi-akcioterv-nyiregyhazan-folytatja-utjat-a-zold-busz-program-2020-11-17

https://www.nyiregyhaza.hu/galeriak/zold-busz-program-nyiregyhazan

https://www.nyiregyhaza.hu/galeriak/zold-busz-program-2020

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kiszeretne-probalni-az-uj-elektromos-buszt-a-reszletes-menetrendet-itt-talalja-2020-11-19

 

- A Nyíregyházi Naplóban megjelent cikkekért kattintson ide, ide és ide.

- Videós anyagainkat az alábbiakban találják:

Kapcsolódó galéria

Zöld Busz Program Nyíregyházán