Zöld Busz Program Nyíregyházán is – Elektromos járművekkel zöldítik a közlekedést
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza is része az országos Zöld Busz Programnak. Nyolc megyei jogú várossal írt alá szerződést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, ennek értelmében elektromos buszokat tesztelnek majd a részt vevő városok. A program célja, hogy zöldítsék a közlekedést és Magyarország teljesítse a párizsi klímamegállapodásnak megfelelő vállalást.

Megyei jogú városok számára hirdetett a kormány Zöld Busz Programot, ennek része Nyíregyháza is, mondta dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a program elindítása kapcsán azt hangsúlyozta, a legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó ágazat, vagyis a közlekedés zöldítésének alapvető eleme, hogy teljesüljön a párizsi klímamegállapodásnak megfelelő vállalás, az Európai Unió és így Magyarország is klímasemlegessé váljon 2050-ig.

Elektromos autóbuszok

A magyar kormány határozata alapján 2022-től a 25 ezer lakosúnál nagyobb városokban már csak emissziómentes autóbuszokat lehet üzembe helyezni, ezek beszerzését a kormány anyagilag is támogatja – olvasható a kormany.hu-n. A kormány 10 év alatt 36 milliárd forint támogatást biztosít elektromos meghajtású autóbuszok vásárlására, az eredetileg tervezett 20 százalékos támogatásnál akár nagyobb mértékű hozzájárulással is. A következő európai uniós költségvetési időszakban célzottan is nagyobb összeget kap a közlekedés zöldítése, ami a hazai kormányzati támogatással együtt lehetővé teszi, hogy 10 év alatt a magyar buszállomány felét le lehet cserélni.

„Múlt hét pénteken Palkovics László miniszter úrral, aki a kormányt képviseli, aláírtunk egy olyan szerződést, amely beveszi Nyíregyházát egy olyan körbe, amelyben nyolc megyei jogú város van és lehetőséget kap arra, hogy lényegében a Mercedesszel közösen egy 50 százalékos magyar beszállítói arány mellett elektromos buszokat teszteljen, mutasson be a lakosságnak és népszerűsítse azt az elektromos meghajtást, ami az európai uniós irányelvben nagyon fontos dolog lesz, illetve a klímacélnak az elérése 2050-ben egy kulcspozíció, ugyanis a városi közlekedésben talán azok az elektromos buszok egy idő után majd átveszik a vezető szerepet, amelyeket most bemutattak. Ezek a buszok nemcsak nagyon kényelmesek, hanem nagyon sok olyan funkcióval rendelkeznek, a wifitől kezdve, a mobiltelefon-töltésen keresztül, a normális utastájékoztatáson át, a megfelelő nagyságig, amely egy modern városnak a közlekedésében, a csendességében, a környezetszennyezésnek a visszaszorításában fontos szerepet játszhat” – közölte dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Nyíregyháza egy lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen ebben a mintaprojektben, illetve hogy elektromos autóbuszokat szerezzen be, miután a kormány kiírja a pályázatokat.