Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv: Nyíregyházán folytatja útját a Zöld Busz Program
Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv: Nyíregyházán folytatja útját a Zöld Busz Program

„Harmadik állomásához érkezett a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektje, novemberben a nyíregyháziak próbálhatják ki, milyen elektromos buszon utazni. A mától forgalomba álló tiszta és csendes járművet egy hónapon át ingyenesen használhatják a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedők" – közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer fő feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedés zöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt.

A Zöld Busz Programot előkészítő Demonstrációs Mintaprojektben nyolc vidéki nagyvárosban, köztük Nyíregyházán történik meg az elektromos buszok próbaüzemeltetése. A tesztjáratok egy hónapon át teljesítenek szolgálatot, így gyűjthetők gyakorlati tapasztalatok a jármű- és infrastruktúra használat terén, az utasok igényeiről.

Eddig Debrecenben és Békéscsabán bizonyítottak sikeresen különböző típusú elektromos buszok, teljesítve mind a közlekedők, mind a közösségi szolgáltatók elvárásait. Nyíregyházán a CS-PROCESS Mérnöki Kft. által biztosított Ebusco 2.2 elektromos autóbusz kap lehetőséget a bemutatkozásra

– hangsúlyozta az államtitkár.

Kaderják Péter kiemelte, hogy a további buszbeszerzések ösztönzésére november második felében válik elérhetővé a Zöld Busz Program 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázata az önkormányzatok és a közszolgáltatók számára.

A nyíregyháziak elkötelezett hívei a környezetvédelemnek. Az elmúlt két ciklusban valamennyi városi beruházás, intézményfejlesztés az energiahatékonyság és a környezettudatosság jegyében valósult meg. Már tettünk egy komoly lépést a zöld közlekedés terén is két évvel ezelőtt, a gázüzemű buszok beszerzésével

 – hangsúlyozta Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. A városvezető várakozásai szerint az elektromos autóbusz november 14-én induló menetrend szerinti járata, amelyet ingyenesen vehetnek igénybe az autóbusszal közlekedők, igen közkedvelt lesz a helyiek körében.