Előzzük meg a gyalogos baleseteket!

Az őszi, téli hónapokban a megváltozott időjárási-, látási-, és útviszonyok következtében sajnos több gyalogos baleset történik. Ősszel és télen ugyanis több tényező korlátozza az optimális látási viszonyokat. A legtöbb problémát többnyire a köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak, valamint a romló látási viszonyok okozzák. A balesetek bekövetkezésének kockázatát növeli az is, hogy a hideg miatt vastagabb ruházatot, sapkát, kapucnit viselnek az emberek, melyek miatt a látásuk, hallásuk korlátozódik, s nem beszélve a ruházatuk színéről, mely sok esetben a láthatóságukat, észlelhetőségüket is csökkenti.

A gyalogos balesetek közül a legkirívóbbak azok, amelyek a kijelölt gyalogosátkelőhelyen következnek be. Ennek megelőzése érdekében tartottak egyszerre több helyszínen a megyeszékhelyen demonstratív ellenőrzést a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai 2018. november 29-én. Az ellenőrzés ideje alatt azoknak a kerékpárosoknak, akiknél valamilyen hiányosságot tapasztaltak, a figyelmeztetés mellé láthatóságot elősegítő kötelező tartozékokat adtak ajándékba.

 

A balesetek megelőzése érdekében fogadják meg a Nyíregyházi Rendőrkapitányság alábbi ajánlásait:

 

• A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan közlekedőknek saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon. Főként a gyalogátkelőhelyen történő áthaladásnál és az útpadkán történő gyaloglás alkalmával lehet nagy jelentőségük, mivel korlátozott látási viszonyok között messzebbről látható a fényvisszaverő ruházatot viselő gyalogos.

• Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

• Felhívjuk továbbá a kerékpárosok figyelmét járműveik kötelező tartozékainak meglétére, hiszen ha nem látják őket a járművezetők, könnyen baleset áldozatává válhatnak. A kerékpárok nélkülözhetetlen kellékei a láthatóság érdekében az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma.


Forrás: police.hu