Élménypedagógia: újabb együttműködést kötött a Nyíregyházi Egyetem a LEGO-val

Újabb együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Egyetem és a LEGO Manufacturing Kft. Az új közös program célja, hogy Nyíregyházán is elindulhasson a világszerte népszerű LEGO robotika versenysorozat, a FIRST LEGO League. A 9 -16 éves korosztály számára kiírt program februárban zajlik a Nyíregyházi Egyetemen, 12 csapat részvételével.

Megérkezett a Nyíregyházi Egyetemre az a LEGO terepasztal, mely eszköze a FIRST LEGO League versenynek. Ennek lebonyolítására kötött együttműködési megállapodást a nyíregyházi gyár és a Nyíregyházi Egyetem. Nagyon fontos előrelépés ez, hogy bekapcsolódhatunk a nemzetközi programba. A térségben is megteremtődtek az infrastrukturális feltéltelek.12 csapat jelentkezett a február 3-án zajló regionális döntőre Szabolcs, Hajdú és Borsod vármegyéből – tájékoztatott Szabó József, a Nyíregyházi Egyetem LEGO Edukációs stúdiójának vezetője. A STEM, vagyis a matematika, informatika, a természettudományok és a technológiai ismeretek segítik a diákokat a felkészülésben, a logikus algoritmikus gondolkodásban, a kreativitás, vagy a finom motorikus képességek fejlesztésében.

A Nyíregyházi Egyetem számára azért fontos, mert a közoktatás hallgatóit tudjuk beemelni egy olyan új világba, ahol nagyon sokat hallani az élményalapú tanulásról, tanításról. A kor gyermekei a hagyományos poroszos, frontális oktatásra kevésbé fogékonyak, de ez a játszva tanulás nagyon fontos dolog.  A LEGO képességfejlesztő kitje - modell készlete - és a robotikával történő összekapcsolása kiváló lehetőség a Nyíregyházi Egyetem számára. A versenyen kívül van nekünk LEGO Education Oktatási Stúdiónk, ahol minden pedagógia szakos hallgató megismerkedik ezzel a készségfejlesztési eszközrendszerrel, ami a korai kisgyermekkortól az egyetemig lefedi a különböző diszciplínák támogató oktatását. 

- nyilatkozta Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Az egyetem hallgatói mentorként vesznek részt a verseny lebonyolításában, a felkészítésben.

Idén ünnepli megalapításának 15. évfordulóját a nyíregyházi LEGO csapat. Működésük, de ez a közös projekt is érinti nem csak a város, hanem az egész régió életét, jelen van mindennapjainkban.

A cél nyilvánvalóan a jövő szakembereinek felkészítése, akik majd előnyökkel jelennek meg a munkaerőpiacon.

A LEGO csapat több mint 15 éve rendezi meg a versenysorozatot. Minden évben megújítjuk a témát, újabb és újabb ötlet után írjuk ki a következő versenyt. Bízunk benne, hogy Nyíregyháza is hosszú esztendőkön át részese lesz ennek a világszerte népszerű LEGO Robotika versenysorozatnak

– fogalmazott a LEGO Manufacturing Kft ügyvezető igazgatója, Chresten Bruun.

A most aktuális téma a művészet, pontosabban a színház, a zene és a mozi. Korábban a fenntarthatóság is szerepelt a kiírásban. A LEGO köreiben ismert már a 2025 – ös tematika, melyről csak a későbbiekben szólnak a szervezők. Annyi bizonyos, a kreativitás mellett most is értékelik a csapatok együttműködését, és a tagok közötti kommunikációt.

Kapcsolódó galéria

Együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Egyetem és a LEGO